ÖZEL HABER
DEDAŞ Bölge Müdürü Yaşar Arvas: Borcunu vermeyenin trafosunu alacağız.
Eksim Holding çatısı altında faaliyet gösteren Dicle Elektrik;
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas'ın ev sahipliğinde, 25 Ocak Perşembe günü Mövenpick Diyarbakır’da gerçekleştiren toplantıya Bismil ve Çınar’da sulama trafosu çok olan bu iki ilçe çok önemli denilerek Bismil Haber’de davet edildi.
BİSMİL HABER BİSMİL VE ÇINAR’DA ÇİFTÇİNİN ELEKTRİK SORUNU DİLE GETİRDİ.
Bismil Habere çiftçilerin gönderdiği soruları sorduk.
Çiftçi Şakir Yüksel, Devletin tarımsal sulamaya verdiği destek Aralık sonu itibariyle 5 yıllık genelge bitmiş durumda . devletin verdiği destek le ilgili bir çalışma var mı dedaş nezdinde bakanlıkla bir girişimi varmı?
Bu soruya cevap, Genel Müdür Yaşar Arvas verdi. Arvas, 2024 yılı için çiftçiye destek için Ankara’da Enerji bakanlığı ile görüştüklerini ve uğraş verdiklerini fakat Enerji bakanlığı bütçe vb nedenlerle uzatmayacağı ifade edildi.
Bu konuyu fırsat bulursak Sayın cumhurbaşkanımıza ileteceğim.
Bu konuyla ilgili çiftçi kooperatif ve ziraat odaları ile basın kuruluşları bu konuyu sık sık yazıp dile getirseler iyi olur. Hep birlikte enerji desteği almak için uğraşacağız. Biz Dedaş olarak çiftçilere devlet destek vermesini istiyoruz. Dedi.
Elektrik ödemeler aylık olarak almak zorundayız. Dedaş büyük zarar görmektedir.
Diğer soru:
Tepe Barava bölgesinde yaz aylarında enerjide sürekli yaşanıyor. Edinilen bilgilere göre elektrik alt yapısı kaldırmıyor.
Bismil Barava bölgesi enerji alt yapısı ile ilgili çalışma varmı?
Ayrıca Bismil Köseli Fider 11 hattında enerji alt yapısı ile ilgili ne çalışmalar yapılacak?
Bu sorunun cevabı Diyarbakır il müdürü Uğur Yaka cevap verdi.
Bu kapsamda 2023 yılına kadar Diyarbakır geneline 5 milyar 404 milyon TL alt yapı harcaması yapıldı.
Fakat Tepe Barava tarafında çok enerji alan hatları değiştirdik. Farklı hatlara bağladık. Üzerinde çalışıyoruz. Bununla ilgili gerekli çalışmalara bakıyoruz.
Aynı şekilde Bismil köseli mahallesi Fider 11 içinde, Başakşehir sitesi Fider 11'den ayrılıyoruz. Çoğu kesinti fabrika elektrik alt yapısı nedeniyle meydana gelmektedir. Fider11 üzerinde bulunan fabrikalar ile ilgili çalışma yapacağız. Elektrik alt yapı çalışmaları başlatacağız. Bunu yaptığımızda sorunun giderecektir. Dedi.
Toplantıya kimler katıldı?
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, Dedaş Diyarbakır İl müdürü B.Uğur Yaka, Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kırat, Nedim Tüzün, Şeref Korhan, Kurumsal İletişim Direktörü Yusuf Ekiz, Dedaş Basın Attilla Korkmaz katıldı.
Diyarbakır’da tüm basın kuruluşları çağrıldı.
İŞTE DEDAŞ TOPLANTISINDA ÖNEMLİ KONU BAŞLIKLARI
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Toplantıda gazetecilere bakarak, Borcunu ödemeyen çiftçilere enerji vermeyeceğiz, trafolara el koyacağız. Tarımsal sulama yapan ve borcunu ödemeyen çiftçilere karşı daha katı olacaklarını ifade etti.
Yedi yıldır borcunu ödemeyen çiftçiler bulunuyor
Bölgedeki tarımsal sulama kaynaklı tahsilat sorununa da değinen Arvas, 2024 yılında borcunun ödemeyen çiftçilere elektrik sağlanmayacağını vurguladı.
-Arvas, bölgede elektrik değil, sulama problemi olduğunu vurguladı.
KAYIP KAÇAK %76 ‘dan %42,80 indirdik. dedi.
Sahadaki etkin mücadele ve akıllı şebeke dönüşümü ile toplam 8.4 milyar kWh kaçak elektrik tüketiminin önüne geçtiklerini belirten Arvas, “Yatırım ve saha çalışmalarımızla yüzde 76 olan kayıp-kaçak oranını geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla yüzde 42,8’e indirmeyi başardık.
10 YILDA TOPLAM MİLYAR TL KAYIP KAÇAK ÖNLEDİK
Kayıp-kaçakla mücadele kapsamında 28 milyar TL'si 2023 yılından olmak üzere 10 yılda toplam 165 milyar TL değerinde kaçak enerji tüketimini önledik.
dedi.
“Bölgemizdeki sorun elektrik değil, sulama sorunudur”
Kayıt altında olan abonelerin kurulu gücü kadar planlama yaptıklarının altını çizen Arvas. kayıt dışı kullanımda verimlilik göz ardı edildiği için israfın da önü açılmış olduğunu söyledi.
Açıklamalarına kaçak elektrik kullanımlarının büyük ölçüde tarım arazilerinde yapılan tarımsal sulamalar esnasında gerçekleştiğini dile getirerek sürdüren Arvas, “Bölgemizdeki toplam 16 milyon dekar ekili tarımsal alanda, 130 bin kayıtlı çiftçi üretim yapıyor ve 51 bini sulu üretim gerçekleştiriyor.
Dolayısıyla bölgemizdeki sorun elektrik değil, sulama sorunudur. İlgili kurumların çözüm önerilerini ivedi olarak hayata geçirmeleri hayati önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı.
6 ilde, Sulu tarım arazilerinin yüzde 70’i elektrikle sulanıyor
Tarımsal sulamada verimli sulamanın öneminin altını çizen Arvas, vahşi sulamanın sebep olduğu aşırı elektrik tüketimine yönelik açıklamasında “Sulu tarım arazilerinin yüzde 70’inde elektrik kullanılarak sulama yapılıyor.
Borcunu ödemeyen abonelerde kesinti yapacağız'
Tarımsal sulama yapan çiftçilerle ilgili hak etmedikleri eleştirileri aldıklarını ifade eden Yaşar Arvas, “Çiftçi tükettiği enerji ücretinin yarısını veriyor. Tarımsal sulama mücadele çalışmalarımızı artırdık çünkü kayıp kaçak çok. Binlerce personel sahada olacak. Çiftçilerimiz modern tarıma geçmeli. Abonelerimizi israfla ilgili bilgilendiriyoruz. Enerji tüketimiyle ilgili alışkanlıkları ortadan kaldırmak istiyoruz.
2024 YILI ÇİFTÇİ İÇİN ZOR OLACAK
Arvas, 2024 yılı itibarıyla geciken borçları için borçlu abonelerimiz gecikme faizi ödemek durumunda kalacaklar. Ancak geçmiş borçları ile ilgili yeni bir sayfa açmak isteyen abonelerimiz için de her türlü kolaylığı sağlamaya gayret edeceğiz.
Yaşar Arvas, “Yedi yıldır bize borcunu ödememekte ısrar edem çiftçilerimiz var. Dolayısıyla uyarılarımızı dinlemediği halde borçlarını ödemeyen tarımsal sulama abonelerimizin borçlarından dolayı elektriklerini kesmek durumundayız. Kimse ürünüm yanıyor demesin, Borcu bulunan çiftçiler, şimdide Dedaşa başvurun, görüşün sorununuzu halledin. Yoksa sulama zamanı mağdur olmayın.
ÇİFTÇİ ELEKTRİKTE TASARRUF YAPSIN SUYU BOŞA HARCAMASIN.
Çiftçilere çağrıda bulunan Arvas, “Çiftçilerimizden ricam şubelerimize gelip borçlarını ödemelerini istiyoruz. Şubelerimize gelen çiftçilere her türlü kolaylığı sağlıyoruz. 10 yıldır gecikme faizi almıyoruz.
Bundan sonraki süreçte gecikmelerde artık abonelerimiz için sıkıntı olacak.
O yüzden ‘borcumuz yok, biz ana parayı ödüyoruz’ deyip rahatlık gösteren çiftçiler 2024 yılı itibarı ile gecikme bedeli de ödemeye başlayacaksınız. Bu nedenle enerjiden dolayı çiftçinin yükü daha da artacak.
BORCU OLAN ÇİFTÇİ GELİN YENİ SAYFA AÇALIM
Çiftçilerimiz gelsin yeni bir sayfa açalım. Borcunu ödemek istemeyen çiftçilerimizin enerjilerini keseceğiz, trafolarını toplayacağız, ve bundan çok mağdur olacaklar. Bu nedenle çiftçilere çağrı yapıyorum, gelin sorun yaşamamak için birlikte hazırlık yapalım.
500 ADET YENİ JENERATÖR ALDIK. ÖDEMESİ YAPMAYAN ÇİFTÇİYİ TRAFOSUNU SÖKECEĞİZ
Genel Müdür Yaşar Arvas, Bu yükü yeni yılda borcunu ödemeyen abonelerin elektriğini, borcunu ödeyen abonenin haklarını korumak adına enerji kesintisine gideceğiz. Kayıt dışı abonelerin hatlarını, trafolarını toplayacağız. Borcunu ödeyen abonelerimize jeneratör desteği ile bu kesintilerden etkilenmemelerini sağlayacağız.” ded.