Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemeye göre, hem gelir hem de kurumlar vergisi mükellefleri ile mükellefiyet kaydı bulunmayanlar, iş yeri ve konut kiralamalarındaki ödemeleri sadece bankalar veya PTT aracılığıyla gerçekleştirecek. Kısa süreli konut kiralamalarına yönelik tahsilatlar da bu kapsamda yer alıyor.

Eski düzenlemede iş yeri kira ödemeleri için herhangi bir sınır yokken, konut kiralamalarında 500 lirayı aşan ödemelerin banka veya PTT aracılığıyla yapılması zorunluydu. Ancak yeni tebliğ ile bu sınır kaldırıldı ve tüm ödemelerin banka veya PTT üzerinden yapılması zorunlu hale geldi.

Konut Bina Kira Emlak Haber Daire Ev (5)

Ceza üst sınırı 20 milyon liraya yükseldi

Önceki uygulamada, iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de kiralayana ceza kesilirken, konut kiralamalarında sadece kiralayana ceza uygulanıyordu. TBMM'de temmuz ayında kabul edilen kanun ile kiracılara da ceza kesilme imkanı getirildi ve bu ceza tutarları artırıldı.

Buna göre, elden yapılan kira ödemeleri için her tespit başına kira tutarının yüzde 10'u kadar özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza tutarı, 5 bin liradan az olamayacak. Önceki uygulamada bu oran yüzde 5 ve asgari 3 bin lira olarak belirlenmişti.

Konut Bina Kira Emlak Haber Daire Ev (3)

Kiracı, ödemenin elden yapıldığını 5 iş günü içinde idareye bildirdiğinde, kendisine özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek.

Bir takvim yılı içerisinde kesilecek özel usulsüzlük cezasının üst sınırı ise 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya çıkarıldı.

Ayrıca, "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de 1 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kaynak: İLKHA