Tekin, sürücü adaylarının eğitim standartlarını yükseltmek amacıyla yeni bir yönetmelik hazırlandığını belirterek, "Direksiyon sınavlarında yapılması planlanan değişikliklerle, sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması hedefleniyor." ifadelerini kullandı.

Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği ve ehliyet alacak adayların eğitimleri hakkında bilgi veren Tekin, "Trafik kazalarının azaltılması için Ulaştırma ve Altyapı, Sağlık ve İçişleri Bakanlıklarının denetim sorumlulukları bulunuyor. Eğitim konusu da bu bağlamda oldukça önemli. İlk defa ehliyet alacakların eğitim standartlarının yükseltilmesi için yönetmelik değişikliği hazırlığı yapıldı. STK'lar olarak Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ile bu konuyu görüştük ve görüşlerimizi sunduk." dedi.

Tekin, hazırlanan yönetmeliğin tamamlanmak üzere olduğunu ve yayımlandıktan sonra sürücü kurslarının uyum sağlaması gerektiğini belirterek, "Bu yönetmelik, standartların yükseltildiği bir düzenleme olarak kabul edilebilir." şeklinde konuştu.

Türkiye'deki sürücü adaylarının eğitimine değinen Tekin, şunları söyledi:

"Artık Türkiye'de Avrupa standartlarının üzerinde direksiyon sınavları yapılıyor. Bu standartlar, Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile daha da geliştiriliyor. Hazırlanan yönetmelik ile kursiyerlerin direksiyon sınavlarında değişiklikler yapılması planlanıyor. Sınav süresinin 40 dakikaya uzatılması ve sürücü kurslarına kaydolacak kursiyerlerin kimliklerini yenilemesi şartının getirilmesi bekleniyor. Bu, güvenlik açısından önemli bir adım. Haberlerde çıkan 'joker' olarak bilinen, birinin yerine kimlik değiştirerek başkasının sınava girmesini engelleyecek bir uygulama. Kişinin kimliği ile doğrulama yapılarak sınava alınacak ve bu usulsüzlüklerin önüne geçilecek. Ayrıca direksiyon eğitiminde sınav yapılan güzergahların genişletilmesi ve alternatif güzergahların eklenmesi planlanıyor. Bu, sürücünün akan trafikle başa çıkma yeteneğini değerlendirebilmek için önemli. 'Boş alanda araba kullanmayı öğrendim, ehliyetimi aldım, akan trafikte ne yapacağım?' sorusunu ortadan kaldıracak bir sınav yapılması hedefleniyor."

Muhabir: Murat Tanrıkulu