Santorini Adası'ndaki Hareketlilik Dikkat Çekiyor
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'nde son zamanlarda meydana gelen depremlerin Santorini Adası'nın kuzeyinde yoğunlaştığını ifade etti.
Prof. Dr. Sözbilir, bu bölgede çok sayıda volkan bulunduğunu belirterek, "Geçmişte bu volkanlar 5-6 kez püskürme yaşadı, ardından depremler ve tsunamiler meydana geldi. Ayrıca volkan patlamalarının ardından büyük çevresel etkiler oluştu" dedi.
Volkan Patlaması ve Tsunami Tehlikesi
Santorini'de milattan önce 1600 yılında gerçekleşen büyük volkan patlamasının 6 büyüklüğünde bir depreme neden olduğunun tahmin edildiğini belirten Sözbilir, volkanın yeniden patlaması halinde atmosfere büyük miktarda kül ve gaz yayılacağını söyledi. Bunun hava kirliliği, tarım alanlarının zarar görmesi ve çeşitli çevresel sorunlara yol açabileceğini vurguladı.
"Tsunami Kıyılara Yarım Saatte Ulaşabilir"
Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Bölgesi'nde yaşanabilecek bir tsunaminin yaklaşık yarım saat içinde kıyılara ulaşabileceğini ifade ederek şu uyarılarda bulundu:
"Deprem ve tsunami aynı anda gerçekleşmez. Tsunaminin bir varış süresi vardır ve bu da bize en az yarım saatlik bir hazırlık süresi kazandırır."
Tsunami Anında Ne Yapmalı?
Olası bir tsunami durumunda doğru önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Sözbilir, "Eğer bir tsunami gerçekleştiğinde ne yapmamız gerektiğini bilirsek, can kaybını önleyebiliriz. Bu durumda yapılması gereken en önemli şey, kıyıdan iç kesimlere ve deniz seviyesinden daha yüksek yerlere doğru hızla hareket etmektir" dedi.
Ege Denizi'ndeki sismik hareketlilik yakından izlenirken, uzmanlar bölgedeki vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.