Resmi Gazete’de yayımlanan kararla ilaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun 10,75’den 14,04’e yükseltilmesiyle ilaç fiyatlarına yüzde 36,77 zam geldi.

Kararın ardından konuşan Eczacı Murat Günaydın, ilaç zammının eczacıların işine gelmediğini, ilaç bulunamaması sorununun devam ettiğini ve yerli ve milli ilaç üretiminin önemine dikkat çekti.

“İlaç Fiyatları Arttıkça Kar Oranımız Düşüyor”

Günaydın, ilaç fiyatlarının kademelere göre belirlendiğini ve fiyat artışının kar oranını düşürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

“İlaçların fiyatlarının artması aslında biz eczacıların istemediği bir durum. Çünkü bizim kademe kademe ‘barem’ dediğimiz ilaçların sınıflandırıldığı sınıflar vardır. İlaçların sınıflandırılmasında kâr oranı belirleniyor. Ama ürünün fiyatı arttıkça kâr oranı düşmektedir. 200 liraya kadar olan ‘birinci, ikinci ve üçüncü kademe’ dediğimiz ilaçlarda eczacının kar oranı yüzde 28’dir. 200 ile 400 lira arasında ki oran ise yüzde 18, 400’ün üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 13’lük bir kar oranı var. Mesele ilaç fiyatı 198 lira iken yüzde 28 kar ediyorsunuz, yapılan yüzde 30’luk zamla beraber bu ilacın fiyatı artıyor. İlacın fiyatının artması ile beraber bir üst kademeye girdiği için bu ilacın kar oranında bir düşüş meydana geliyor.”

63041f12-d5af-41ce-9bac-9142e8bdd697 kopya

“Zammın Gelmesi Demek İlaçların Bulunması Demek Anlamına Gelmiyor”

Günaydın, zammın gelmesinin ilaç bulma sıkıntısını çözmediğini vurgulayarak şunları söyledi:

“Herkesin beklentisi; ilaçlara zam gelmesi ile birlikte ilaç bulma sıkıntısının çözüleceği zannediyorlar ama bu öyle olmuyor. İlaçlara zam geldiği halde hala ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle antibiyotiklerde ve tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi farklı farklı ilaçlar bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Yani zammın gelmesi demek ilaçların bulunması demek anlamına gelmiyor. Çünkü maalesef biz ilaçların çoğunu yurtdışından alıyoruz. Biz bunu eczacılar olarak çok dillendiriyoruz. Biz kendi ilaçlarımızı üretmediğimiz sürece bu sıkıntıyı sürekli yaşayacağız. Bu aslında suni bir pansumandır. Bu pansuman tedavisi de kısa süre sonra etkisini yitirecektir. Ve maalesef yine sıkıntı çekmeye başlayacağız.”

“Yerli ve Milli İlaçları Üretmemiz Bu Sıkıntılara Bir Çözüm Olacaktır”

Günaydın, ilaç sektörüne el atılması ve yerli ve milli ilaçların üretilmesinin temel çözüm olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Temel çözüm, ülke olarak ilaç sektörüne el atmamız ve ilaçları kendimiz üretmemiz gerekir. Yerli ve milli ilaçları üretmemiz bu sıkıntılara bir çözüm olacaktır. Bu olmadan da geri kalan çözümler suni kalacaktır.”

Kaynak: (İLKHA)