Bakan Bolat, son yıllarda hızla büyüyen e-ticaretin, Kovid-19 salgınıyla rekor seviyelere ulaştığını belirtti. Dünyada internet teknolojilerindeki gelişmeler ve lojistik ile finansal hizmetlerdeki iyileşmelerin, e-ticaretin dünya ticaretinden aldığı payı hızla artırdığını vurgulayan Bolat, 2023 yılında küresel perakende e-ticaret satışlarının 5,8 trilyon dolara ulaştığını, bu rakamın 2024'te 6,3 trilyon dolara ve 2027'de 8 trilyon doları geçmesinin beklendiğini ifade etti. Türkiye'de de e-ticaret hacminin 2023 yılında 1,85 trilyon liraya ulaştığını, bu yıl ise 3,4 trilyon liraya çıkmasının öngörüldüğünü belirtti.
E-ticarette Haksız Rekabet ve Güvenlik Adımları
Bolat, sektörde rekabeti bozucu faaliyetleri engellemek, tüketici mağduriyetini önlemek ve satıcılara haksız koşullar dayatılmasını engellemek amacıyla yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi. 2022'de Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da yapılan değişikliklerle, e-ticaret sitelerine hukuka aykırı içerikleri kaldırma ve gerekli mercilere bildirme zorunluluğu getirildiğini hatırlattı. Ayrıca, arama motorlarında tescilli markaların izinsiz kullanımının da önüne geçildiğini belirtti.
Bakan Bolat, ayrıca e-ticarette güveni artırmak amacıyla Güven Damgası Sistemi'nin kurulduğunu ve bu damgayı alan işletmelere "www.guvendamgasi.org.tr" adresinden ulaşılabileceğini söyledi.
Kasım Ayı İndirimlerine Dikkat!
Bakan Bolat, kasım ayında artan kampanya ve indirimler için vatandaşları uyararak, dolandırıcılıklara karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti. Tüketicilerin karşılaşabilecekleri sorunları bakanlığın internet sitesi üzerinden iletebileceklerini söyleyen Bolat, ayrıca alışveriş yapılacak sitelerin güvenli ödeme yöntemleri kullanması ve sitelerin "domain adresi" gibi detaylarının kontrol edilmesinin önemine değindi. Gerçek dışı indirimlerin dolandırıcılık riski taşıyabileceğini hatırlatan Bolat, herhangi bir olumsuz durumda tüketici hakem heyetlerine ya da mahkemelere başvurulması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, Ticaret Bakanlığı’nın bu yılın ilk 9 ayında 54 firmaya, mevzuata aykırı mesafeli satış faaliyetleri nedeniyle toplam 238 milyon lira ceza kestiğini belirterek, denetimlerin sıkı bir şekilde devam edeceğini ekledi.