Yaşadığı onca felakete rağmen yüzyıllar boyu bu toprakların hafızası 1800 Yıllık Tarihi Cendere Köprüsü…
Yaşadığı onca felakete rağmen yüzyıllar boyu bu toprakların hafızası
— Dr. Süleyman Kılınç (@Drsuleymanklnc) December 9, 2023
1800 Yıllık Tarihi Cendere Köprüsü… pic.twitter.com/gUxh7Q3XkG
Dünyanın En Eski Köprülerinden Cendere Köprüsü'nün Tarihi Detayları
Kahta ve Sincik'i birbirine bağlayan bu tarihi köprü, Romalılar tarafından inşa edilen 2. en geniş kemerli köprü olarak öne çıkıyor. Köprü, 120 m uzunluğunda ve 7 m genişliğinde olup, 92 kayadan oluşmaktadır.
Üzerindeki Latince kitabeden anlaşıldığına göre, köprü, Roma İmparatoru Septimius Severus (193-211) tarafından eşi ve oğulları adına yaptırılmıştır.
Orijinalinde bulunan 4 korint sütunun Kahta tarafındaki ikisi Septimius Severus ve eşine, Sincik tarafındaki ikisi ise oğullarına adanmıştır. Ancak, oğullardan Geta'ya ait olan sütun, onu öldüren ve kardeşine ait her şeyi yok etmek isteyen Caracalla tarafından yıktırılmıştır.
1997'de bakımdan geçirildi
Cendere Köprüsü, 1997 yılında bakımdan geçirilmiş ve o tarihe kadar üzerinden 5 ton ağırlığına kadar olan taşıtlara izin verilmiştir. Ancak, yeni bir köprü inşa edilmesiyle birlikte Cendere Köprüsü'nde araç geçişi tamamen yasaklanmıştır.
Yeni köprü, Cendere Köprüsü'nün 500 metre doğusuna yapılmıştır, ancak tarihi köprü hâlen ziyaretçileri etkileyici mimarisi ve geçmişin izleriyle cezbetmektedir.