ABD, Kanada ve İsviçre'den bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibi, "İnsanlık küresel ısınmayla dünyanın dengelerini bozdu. Dünya’nın dönüşü yavaşlarken, günler uzamaya başladı." açıklamasında bulundu.

Kanada'daki Alberta Üniversitesi ve İsviçre'deki Zürih Jeodezi Enstitüsü uzmanları ile işbirliği yapan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, "kutup buzullarının erimesinin dünya dönüş hızını etkilediğini" gözler önüne serdi.

Buzulların erimesiyle kutuplardan Ekvator'a milyonlarca ton su taşınıyor ve bu da dünyanın kütle dağılımını değiştiriyor. Bu durum, dünya’nın dönüş hızını az da olsa yavaşlatıyor.

Doğal süreçlerde her yüzyılda günlerin yavaşlama oranı 1900-2000 yılları arasında yüz yılda 0.3 ile 1 milisaniye olarak hesaplanırken, küresel ısınma ve buzulların erimesi ile bu oranın 2000 sonrasında "yüzyılda 1.3 milisaniyeye çıktığı" ifade ediliyor.

Fark çok küçük görünse de bu durumun küresel bilgisayar ağları, uydu iletişimi ve küresel konumlandırma sistemleri (GPS) üzerinde aksamalara yol açabileceği belirtiliyor.

Çok hassas zamanlama gerektiren işlemler için "atomik saatler" kullanılırken, bir milisaniyelik sapmanın bile hatalara neden olabileceğine dikkat çeken bilim insanları, acilen önlem alınması çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz ay, "Tarihin en sıcak Haziran" ayı olarak kayıtlara geçerken, uzmanlar Paris İklim Anlaşması ile tehlike sınırı olarak belirlenen "1.5 derecelik ortalama küresel ısınmanın" bir süredir aşıldığı uyarısında bulunuyor.

Okyanusların da üst üste 15 aydır sıcaklık rekoru kırdığına dikkat çeken bilim insanları, 2024'ün "kayıtlara geçen en sıcak yıl" olacağını öngörüyor.

Muhabir: Murat Tanrıkulu