Dünya Bankası, 2023 yılına yönelik Türkiye'nin ekonomik büyüme tahminini yukarı çekti.

Banka, Avrupa ve Orta Asya bölgesi için hazırladığı Ekonomik Güncelleme Raporu'nu "Artan Risklerle Sürdürülen Yavaş Büyüme" başlığıyla yayımladı.

Rapor, Türkiye ekonomisinin dayanıklı tüketici talebi ve azalan politika belirsizliği nedeniyle büyüme tahminini yüzde 3,2'den 4,2'ye yükselttiğini açıkladı.

Aynı raporda, Türkiye ekonomisinin gelecek yıl yüzde 3,1 büyümesi ve 2025'te yüzde 3,9 büyümesinin beklendiği belirtildi.

Dünya Bankası, haziran ayındaki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 4,3, 2025'te ise yüzde 4,1 büyüyeceğini öngörmüştü.

Raporda, tüketimdeki yükseliş ve hükümet harcamalarındaki güçlü seyrin Türkiye'nin yüzde 3,8'lik ikinci çeyrek büyümesini olumlu yönde etkilediği vurgulandı.

Raporda ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizlerini mayıs ayından bu yana kümülatif olarak 2 bin 150 baz puan artırmasının, para politikasında normalleşme sürecinin başladığına işaret ettiği ifade edildi.

- Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki ekonomik büyüme tahmininde yükseliş

Raporda, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için 2023 yılı büyüme tahmininin de yüzde 1,4'ten 2,4'e yükseldiği aktarıldı. Raporda, büyümenin, Ukrayna ve Orta Asya'daki savaş etkisinin yanı sıra Türkiye'deki tüketici dayanıklılığı ve Rusya'da askeri ve sosyal transferlerdeki artışın etkisiyle beklenenden daha iyi bir seyir izlediği belirtildi.

Raporda, Rusya ve Ukrayna dışında tutulduğunda, bölgenin bu yıl yüzde 3 büyümesinin beklendiği, ancak uzun vadeli ortalamalara göre büyümenin hala zayıf olduğu vurgulandı.

1763150

Genel olarak, Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki birçok ülkede büyümenin bu yıl 2022'ye göre daha yavaş olmasının beklendiği, 2024-25 döneminde ise bölgenin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği'ndeki zayıf büyümenin, yüksek enflasyon, sıkılaşan finansal koşullar ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın yayılma etkileri nedeniyle yıllık yüzde 2,6 olacağının öngörüldüğü bildirildi.

Aşağı yönlü riskler gölge düşürüyor


Raporda, aşağı yönlü risklerin Avrupa ve Orta Asya bölgesindeki yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomiler için görünümü tehdit ettiği belirtildi. Küresel emtia piyasalarındaki yüksek volatilite ve enerji fiyatlarındaki hızlı artışın, enflasyonun yüksek seviyelerde seyretmesine neden olabileceği ifade edildi.

Dünya Bankası'nın raporunda, sıkılaşan finansman koşulları nedeniyle küresel finansal piyasaların daha oynak ve sınırlayıcı hale gelebileceği vurgulandı.

Raporda ayrıca Ukrayna ekonomisinin 2022'deki daralmanın ardından bu yıl yüzde 3,5 büyümesinin beklendiği, Rusya'da ise kamu harcamalarının artışı ve dirençli tüketimin, 2023'te yüzde 1,6 büyüme sağlayacağı ancak daha sonraki yıllarda büyümenin yavaşlayarak 2024'te yüzde 1,3'e, 2025'te ise yüzde 0,9'a düşeceği aktarıldı.

Kaynak: (AA)