Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 10. Bölge Müdürlüğü, yaz aylarında etkisini gösteren sıcakların barajlardaki doluluk oranına etki oluşturmadığını açıklayarak, sonbahar ve kış aylarında etkili olan yağışlar sayesinde 2023 yılına göre su seviyesinde artış olduğunu bildirdi.

Diyarbakır’daki Barajların Doluluk Oranları 4

Türkiye, geçtiğimiz yaz aylarında etkisini gösteren sıcakların etkisi altına girmişti. Bu sebepten ötürü birçok şehirde kavurucu sıcaklar su tüketimini de artırdı. Bazı kentlerde barajlardaki doluluk oranı alarm verirken, Diyarbakır’da bu seviye geçen seneye oranla yağışlar sayesinde yükselerek ihtiyacı karşıladığı belirtildi.

"Barajların doluluk oranı geçen yıla göre önmli ölçüde arttı"

Diyarbakır’daki Barajların Doluluk Oranları 1

Konuya ilişkin yazılı açıklamada bulunan DSİ 10. Bölge Müdürlüğü, “Ülkemizi saran sıcak hava etkisi ve son yıllarda yaşadığımız kuraklığa rağmen sonbahar mevsimi ve kış aylarında etkili olan yağışlar sayesinde Diyarbakır ilinin içme suyu, enerji ve tarımsal sulama ihtiyacını karşılayan barajların doluluk oranı geçen yıla göre önemli ölçüde yükselmiştir. Barajlarımız doluluk oranının geçen yıla oranla daha iyi seviyede olması Diyarbakır ilimiz açısından çok önemli bir faktördür. Barajlarımız ile Diyarbakır’da çiftçilerimizin tarımsal üretiminde sulama ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra ilimizin içme suyu ve enerji ihtiyaçlarını da karşılıyoruz” denildi.

Diyarbakır’daki Barajların Doluluk Oranları 3

Son gelen yağışlarla birlikte Diyarbakır’daki barajların doluluk oranında gözle görülür şekilde artış olduğu belirtilen açıklamada, “İklim değişikliği, yağış azlığı ve buharlaşmanın etkisiyle 2022 ve 2023 yılında bazı barajlarımızda kuraklık problemi ile karşı karşıya kalınmıştı. Ancak son gelen yağışlar ile birlikte barajlarımızın doluluk oranında gözle görünür bir artış meydana gelmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Diyarbakır’daki Barajların Doluluk Oranları 2

Açıklamanın devamında 4 Mart 2023 yılında Karakaya Barajı’nda aktif doluluk oranı yüzde 37,21’ken 4 Mart 2024’te yüzde 72,2’ye, Kralkızı Barajı’nda yüzde 31,5’ten yüzde 60,9’a, Devegeçidi Barajı’nda yüzde 14,2’den yüzde 81,6, Çınar Göksu Barajı’nda yüzde 0’dan yüzde 30,6’ya, Pamukçay Barajı yüzde 8,2’den yüzde 100’e, Ergani Barajı yüzde 10,9’dan yüzde 100’e ve Başlar Barajı yüzde 9,4’ten yüzde yüze 100’e çıktığı belirtildi.

Diyarbakır’daki Barajların Doluluk Oranları 5

İşte Diyarbakır’daki barajların doluluk oranları

Diyarbakır’daki Barajlar Aktif Doluluk 04.03.2023 Aktif Doluluk Aktif Doluluk 04.03.2024
2.10.2023
Karakaya Barajı Yüzde 37,21 Yüzde 62,8 Yüzde 72,2
Kralkızı Barajı Yüzde 31,5 Yüzde 33,6 Yüzde 60,9
Devegeçidi Barajı Yüzde 14,2 Yüzde 0 Yüzde 81,6
Çınar Göksu Barajı Yüzde 0 Yüzde 0 Yüzde 30,6
Pamukçay Barajı Yüzde 8,2 Yüzde 0  Yüzde 100
Ergani Barajı Yüzde 10,9 Yüzde 34 Yüzde 100
Başlar Barajı Yüzde 9,4 Yüzde 4 Yüzde 100
Editör: Kamuran Turgay