Eğer dizlerinizde artan ağrı, hareket kısıtlılığı, şişlik, kilitlenme, özellikle geceleri dayanılmaz bir acı yaşıyorsanız, diz kireçlenmesi ile karşı karşıya olabilirsiniz.
Kireçlenme Belirtileri Neler?
Diz ekleminde sertlik, şişlik, hareket kısıtlılığı, hareket esnasında çıtırtı sesi ve dizde şekil bozukluğu gibi belirtiler, diz kireçlenmesine işaret edebilir.
Diz Kireçlenmesinin Sebepleri Nedir?
Kireçlenme birçok faktörden kaynaklanabilir: yaralanmalar, ani hareketler, uzun süre hareketsiz kalmak ya da aşırı fiziksel aktivite. Ayrıca, yaşlanma, aşırı kilo, yoğun spor aktiviteleri, yanlış yürüme alışkanlıkları ve genetik faktörler de kireçlenme riskini artırabilir.
Kireçlenmenin Evreleri Nasıldır?
Diz kireçlenmesi, 1 ile 4 arasında sınıflandırılır. 4. evre, en ileri seviye olup şiddetli ağrılara ve hareket kısıtlılığına neden olur. İleri derecedeki kireçlenmelerde cerrahi olmayan en etkili tedavi yöntemlerinden biri ‘Hidrojel Tedavisi’dir, bir diğer adıyla ‘Sıvı Diz Protezi’.
Hidrojel Tedavisi (Sıvı Diz Protezi) Nedir? Nasıl Uygulanır?
Bu tedavi yöntemi, dizdeki hasarlı dokuya enjekte edilen biyouyumlu bir jel ile yapılır. Steril bir ortamda, yaklaşık 15 dakika süren işlem sırasında anestezi genellikle gerekmez. Hidrojelde, yüzde 97,5 oranında steril su ve yüzde 2,5 poliakrilamid (PAAG) bulunur.
Hidrojel Tedavisinin Amacı Nedir?
Tedavi, diz içindeki sinovyal sıvının kayganlığını artırarak ağrıyı hafifletmeyi hedefler. Hidrojel, kıkırdağı taklit ederek eklemin sürtünmesini azaltır ve dizde bir yastık etkisi yaratarak tamponlama sağlar, böylece eklem hareketliliği iyileştirilir.