Diyarbakır’da tarihten günümüze gelen yüzlerce meşhur lezzet var. Geçiş güzergahında olması nedeniyle Diyarbakır hem Mezopotamya hem Anadolu hem de Ortadoğu’nun mutfak kültüründen nasiplenmiş. Birçok lezzetin merkezi olan Diyarbakır’ın kendine özgün coğrafi işaret almış birçok ürünü de var.

Diyarbakırlıların Vazgeçilmezi Nane Sêlê (Saç Ekmeği) 1

Diyarbakırlıların vazgeçilmez lezzeti Nanê Sêlê (Saç Ekmeği)

Kuru ekmek deyip geçmeyin, Diyarbakır’da bu lezzet herkes için vazgeçilmez. On yıllardır devam eden saç ekmeği pişirme geleneği Diyarbakır’ın yanı sıra Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da da yaygın bir şekilde yapılıyor.

Diyarbakırlıların Vazgeçilmezi Nane Sêlê (Saç Ekmeği) 2

Peki saç ekmeği nedir? Saç ekmeği nasıl yapılır? Kürtçe adıyla Nanê Sêlê nasıl pişirilir?

Diyarbakırlıların Vazgeçilmezi Nane Sêlê (Saç Ekmeği) 4

Saç ekmeği için gerekli malzemeleri temin etmek oldukça kolaydır, her evde bulunan malzemelerdir. Ancak yapımı oldukça zahmetlidir. Bol uğraşın yanında ustalık da gerektiren bir iştir.

Diyarbakırlıların Vazgeçilmezi Nane Sêlê (Saç Ekmeği) 5

Sac Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

Un

Su

Tuz

Maya

Sac Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

Diyarbakırlıların Vazgeçilmezi Nane Sêlê (Saç Ekmeği) 6

Un, ılık su, tuz, mayayı leğene alıp gayet yumuşak bir hamur yoğuruyoruz.

Ele yapıştıkça elimizi hafif ıslatıp yoğurmaya devam ediyoruz. Cıvık olmasından korkmayın, elinizi ıslatıp yoğurun, mayalanınca cıvıklığı gidiyor.

Yoğurma bittikten sonra mayalandırmaya bırakın, iki kat kabarınca portakal büyüklüğünde alıp merdane ile açın.

Elektrikli veya ateş üzerinde sac ile arkalı önlü pişirin. Eğer sac ile pişirme imkanınız yoksa evde tava ile de yapabilirsiniz.

Diyarbakırlıların Vazgeçilmezi Nane Sêlê (Saç Ekmeği) 3

Muhabir: (Şükran Budak)