İŞTE LİSTE
DİYARBAKIR BİSMİL MİLLETVEKİLLERİ
ŞEHMUS ARSLAN
Şehmus Arslan Bismil çiftçi milletvekili siyasetçi
Doğum: 1911 Bismil Diyarbakır
Ölüm: 23 Eylül, 1973
62 yaşında vefat etti
Eğitim
Ortaokul mezunu
Tüccar, Çiftçi, Siyasetçi, Kamu Yöneticisi, Bismil Belediyesi eski Başkanı, XII Dönem Diyarbakır Milletvekili (D. 1911, Diyarbakır / Bismil – Ö. 23 Eylül 1973). Kaynaklarda adı Şeyhmus Arslan olarak da geçer. Baba adı Bekir, anne adı Hanım. Ortaokul mezunu. Tarım ve ticaretle uğraştı. Bismil Belediye Başkanı olarak görev yaptı.
Şehmus Arslan, 15.10.1961 genel seçimlerinde CHP’den XII (12) Dönem Diyarbakır Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 23 Eylül 1973’te hayatını kaybetti. Evli, 2 çocuk babasıydı.
İlçe gençlerinin üniversite ile tanışması için Ankara ve İstanbul’da burslar verdi. 25 Ekim 1961 tarihinde yapılan genel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) 12.ci dönem Diyarbakır milletvekili seçildi. TBMM’deki görevi 10 Ekim 1965 tarihinde sona erdi. Milletvekili olduğu dönemde iyi bir parlamenterlik süresi geçirdi.
Yabancı şirketlere verilen imtiyazlar için mücadelede bulundu. Gazeteci Yazar ve İngilizce bilen Arslan, il genelinde sosyal yardımlaşma ve kültürel bilgisiyle çok sevilen bir insan oldu. Türkiye’de yabancı Hikmet Bila’nın ‘’CHP 1919-1999’’ adlı kitabında, meclis ve kongre yaptığı ‘’yabancı şirklere petrol arama hakkı vermek, ihanettir’’ konuşmasından dolayı bahsettiği Şehmus Arslan, 1973 yılında yapılan genel seçimlerde milletvekili adayı iken, kalp krizi sonucu genç yaşta hayata gözlerini yumdu.
Salih Sümer
Salih Sümer (d. 1951, Bismil siyasetçi
Lise mezunu, çiftçilik, 18., 19., 20. ve 21. Dönem Diyarbakır Milletvekilliği, TBMM Başkanlık Divanı İdare Amirliği ile Devlet Bakanlığı yapmıştır. Evli ve yedi çocuk babasıdır. Aynı zamanda BJK kongre üyesidir. 12 Haziran 2011’de yapılan Genel seçimlerde CHP’den Diyarbakır Milletvekili adayı olmuş ancak seçilememiştir.
———-
Muzaffer Arslan (siyasetçi)
Muzaffer Arslan, (d. 1935, Bismil Diyarbakır - (ö. 19 Aralık 2000)
Ortaokul mezunudur. Çiftçilik, Serbest Ticaret, Arslan Ticaret İnşaat ve Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanlığı, TBMM XX. Dönem Diyarbakır Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve sekiz çocuk babasıdır. Bismil ilçesindeki Şehmus Arslan camisini yapmıştır. İlçede bulunan Mehmetçik, Atatürk, Cumhuriyet okullarının arsalarını Milli Eğitim Bakanlığına bağışlamıştır.
Babası Şehmus Arslan ilçenin ilk seçilmiş belediye başkanıdır.
———-
Mehdi Eker kimdir?
1956 yılında Diyarbakır'da doğan Mehmet Mehdi Eker Kürt asıllı Türk siyasetçi ve veteriner hekim.
Mehmet Mehdi Eker, Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı görevini 2005 ve 2015 yılları arasında sürdürdü.
Şu anda Diyarbakır Milletvekili olarak mecliste yer alan Mehdi Eker, 1956 yılında Abdullah ve Fehime Eker çiftinin çocuğu olarak Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde doğdu.
Mehmet Mehdi Eker, Diyarbakır Ziya Gökalp Lisesini bitirmesinin ardından Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden mezun oldu.
Birleşik Krallık'ta bulunan Aberdeen Üniversitesinde Tarım Ekonomisi alanında master, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü'nde doktora yaptı.
Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü'nde müdür yardımcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcılığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü ve Bakanlık Müşavirliği yaptı.
59., 60., 61. ve 62. hükûmetlerde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev yaptı. TBMM 22., 23., 24., 26. ve 27. dönem AK Parti milletvekilidir.
Haziran 2015 genel seçimlerinde üç dönem kuralı nedeniyle aday olmamıştır. Türkiye tarihinin en uzun süre görev yapan tarım bakanıdır.
İngilizce, Kürtçe ve Arapça bilmekte olup evli ve 3 çocuk babasıdır.
———-
Ali İhsan Merdanoğlu
Ali İhsan Merdanoğlu (d. 1963, siyasetçi, çiftçi ve iş insanı.
İstanbul Aydın üniversitesi Yerel yönetimler Bölümü'nü bitirmiştir. Çiftçilik yapmış ve ticari faaliyetlerde bulunmuştur. Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD) kurucu üyesi, Bismil Birlikspor başkanı olmuştur. Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) ve birçok sivil toplum kuruluşunda etkin şekilde faaliyetlerde bulunmuştur. 2001'de Ak parti Bismil kurucu ilçe başkanı olmuştur. TBMM 22. ve 23. dönem Diyarbakır milletvekilliği yapmıştır. Demokrasi ve Atılım Partisi Kurucular Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Başdanışmanıdır. Orta düzeyde ingilizce bilmektedir. Evli ve 5 çocuk babasıdır.
————
İmam Taşçıer
İmam Taşçıer (d. 1 Ocak 1959 Bismil
Hayatı
Bismil'e bağlı Alibey köyünde doğdu. İlköğrenimini Yukarısalat köyünde, orta ve lise öğrenimini ise Batman'da tamamladı. Şanlıurfa Eğitim Enstitüsü Sınıf Öğretmenliği Bölümü mezunudur. Lise yıllarından itibaren Kürt siyasetinde yer aldı. 1980 askeri darbesinde defalarca tutuklandı. Öğretmenlik yaptığı Diyarbakırda sürgün edildi. Değişik illerde öğretmenlik yaptı. Eğitim sen vb. sivil toplum kuruluşlarında görev aldı. 1993 yılında iki arkadaşı ile birlikte Diyarbakır'da faili meçhul" saldırısına uğradı; iki arkadaşı hayatını kaybetti, kendisi de ağır yaralandı. 2005 yılında DDKD geleneğinden gelen arkadaşlarıyla birlikte Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD)'ni kurdular ve kendisi uzun süre genel başkanlığını yaptı.
Evli ve iki çocuk babası olan İmam Taşçıer 25.26 ve 27. Dönem HDP Diyarbakır milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Anadili Kürtçe'yi çok iyi derecede biliyor.
Dersim Dağ
Dersim Dağ (d. 1996, Bismil ), siyasetçi ve TBMM 27. dönem HDP Diyarbakır milletvekilidir.
Dersim Dağ
Kişisel bilgiler
Doğum
1996
Hayatı
Dersim Dağ 1996 yılında Bismil de doğdu. ilk, orta ve lise eğitimini Artuklu üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.
NECDET İPEKYÜZ
HDP 27.ci dönem Batman Milletvekili Necdet İpekyüz kimdir? Anayasa Komisyonu Üyesi olan Necdet İpekyüz’ün hayatı...
Batman Milletvekili Necdet İpekyüz kimdir? Anayasa Komisyonu Üyesi olan Necdet İpekyüz’ün hayatı...
Necdet İpekyüz (d.29 Haziran 1964, Bismil Yukarsalat doğumlu TBMM 27. Dönem Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman milletvekilidir.
29.06.1964 tarihinde Diyarbakır Bismil'de doğan Dr. Necdet İpekyüz, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunudur. Kamu ve özel sağlık kurumlarında hekimlik yapmıştır.
Necdet İpekyüz, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 1988 yılında mezun oldu, Elazığ Sivrice’de Sorumlu Hekimliği, Diyarbakır Sağlık Müdür Yardımcılığı, Diyarbakır Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Çeşitli kurumlarda işyeri Hekimliği, Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi, Bağlar Toplum Sağlığı Merkezi’nde görev aldı ve kamudan ayrılıp özel sağlık kurumlarında çalıştı.
1994–1996’larda Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman, Şırnak Tabip Odası Genel Sekreterliği ve Tabip Odası Başkanlığı yaptı. TTB Merkez Konseyi Üyeliğini üstlendi. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu Üyeliği olan Necdet İpekyüz, birçok eğitim ve kurs programına katıldı. GAP Bölgesi Sağlık Master Planı’na öneriler hazırlanmasında koordinatörlük yapan İpekyüz’ün kitap yayını ve zorunlu göç, bölgede bulaşıcı hastalıklar ve koruyucu sağlık konusunda makaleleri bulunuyor. Aynı zamanda Sarmaşık Derneği kurucusu ve Mezopotomya vakfı üyesi.
İŞTE YÜZYILDA DİYARBAKIR'DA SEÇİLEN MİLLETVEKİLİ LİSTESİ
Peki hangi milletvekili Şeyh Sait’e ihanet etti.
İşte 100 yıllık Diyarbakır milletvekili listesi
O dönem yani 1.ci dönem milletvekilileri şeyh Sait’e karşı mücadele verdiler.
kaynak:https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Diyarbak%C4%B1r_milletvekilleri_listesi
(Haber Merkezi)