Diyarbakır'ın Kulp ilçesine 30 km uzaklıkta olan Gelîyê Godernê (Taş Köprü) köyündeki kayalarda mağara devri izleri mevcuttur.

Yüksekliği 200 metreye ulaşan boğaz bulunur

Ayrıca bölgede Sarım Çayı boyunca yüksekliği 200 metreye ulaşan bir boğaz bulunur. Aynı bölgede Sarım Çayı üzerinde bir de bölgeye adını veren ve Kulp ilçesini Silvan ilçesine bağlayan tarihi bir Taşköprü vardır.

Taş Köprü (Gelîyê Godernê)1

Kulp, Silvan ve Hazro bölgelerinin birbirine yaklaştığı ve etkileşimlerinin en yoğun yaşandığı yerde kurulan Taşköprü Köyü’nün tarihi çok eskilere dayanır. Köyün güneyindeki tepelerde günümüzde bile eski Ermeni yerleşim yerlerine ait kalıntılara rastlanır.

Köprü, II. Abdülhamit döneminde yapılmıştır

Kulp’u Silvan ve Hazro’ya bağlayan ve adını köyün isminden alan Taşköprü de bu köyün kuzeybatısında yer almaktadır. Köprü, II. Abdülhamit döneminde yapılmıştır. Mimarisi ile Silvan'daki Malabadi Köprüsü’ne benzer. Köyün kuzeyinde bulunan kayalıklarda kesilen özel biçimli taşlardan inşa edilmiştir.

Dünya mirası olabilecek kadar zengin bir ekosisteme, kültürel bir yapıya ve tarihsel bir geçmişe sahip doğal bir alana sahiptir.

Yaz mevsiminde ziyaretçilerin gözdesi

Hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı Diyarbakır'da, Kulp, Silvan ve Hazro ilçeleri arasında bulunan Gelîyê Godernê (Taş Köprü), vatandaşların serinlemek için tercih ettiği mekanların başında geliyor.

Di̇yarbakir Gelîyê Godernê (Taş Köprü)

Kulp ilçesini Silvan ile Hazro'ya bağlayan ve adını bulunduğu köyün isminden alan Sarum Çayı üzerindeki Taşköprü, özellikle hafta sonları çevre il ve ilçelerden piknik yapmak için gelen ziyaretçilerin uğrak yeri.

Sultan 2. Abdülhamid döneminde yapılan ve çevresindeki kayalarda mağara devri izlere rastlanan Taşköprü, yüksekliği 200 metreye ulaşan boğazı, berrak suyu ve kendisine has doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini kendisine hayran bırakıyor.  (Haber: Erol Baran)     

Muhabir: Erol Baran