Şenliğe katılan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır'ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını ve birçok medeniyetin izlerini barındırdığını söyledi. Kaya, temel amaçlarının gastronomide geçmişteki tatları bugünlere taşımak olduğunu belirterek, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde gastronomi ve müzik etkinliği düzenlediklerini ifade etti.

Kaya, şenliğin bölgeyle ilgili yaptıkları gastronomi çalışmalarının parçası olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Coğrafi işaretlerimizi alıyoruz, gastro inovasyon ile ilgili şefleri getiriyoruz. Geçen hafta coğrafi işaret aldığımız Boğazkere üzümünü kırsaldaki bağlarda tanıtarak peynir ve üzümün yolculuğunu anlattık. Hevsel Bahçeleri, özellikle endemik bitkilerin olduğu bir bölge. Bugün burada da o endemik bitkilerden elde ettiğimiz ve coğrafi işaretini aldığımız veya çalışmasını yaptığımız ürünleri insanlarımıza müzikle birlikte sunuyoruz."

Kaya, çalışmalarının devam edeceğini, birçok etkinlik düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.

Şenlikte, Hevsel Bahçeleri'nde yetişen ürünlerle yapılan yöresel lezzetler katılımcılara ikram edildi. Bu lezzetler arasında Diyarbakır'ın meşhur ciğeri, kebabı, baklavası, kadayıfı, içli köftesi ve daha pek çok lezzet yer aldı.

Şenlik kapsamında, Hevsel Bahçeleri'nde konserler de düzenlendi. Konserlerde, Diyarbakırlı sanatçılar sahne alarak katılımcılara müzik ziyafeti sundu.

Kaynak: (AA)