Diyarbakır mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan acılı ezme, hem geleneksel hem de lezzetli bir tarife sahiptir. Bu yöresel lezzeti evinizde kolayca hazırlayabilir ve misafirlerinize sunabilirsiniz.
İşte acılı ezme tarifi ve yapılışı hakkında bilmeniz gerekenler.
MALZEMELER
6 adet iri domates
1 adet kuru soğan (orta boy)
1 diş sarımsak
3 adet sivri biber
1 adet salatalık
1/2 demet maydanoz
2 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 çay kaşığı acı pul biber
Sos için:
1 adet limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Domatesleri mümkün olan en küçük parçalara ayıracak şekilde doğrayın, sonra bu parçaları kesme tahtasında bıçakla iyice kıyın. Büyükçe bir karıştırma kabına doldurun.
Kuru soğanın kabuğunu soyun, incecik, yemeklik doğrayın, domateslere ekleyin. Sarımsağı bıçakla incecik kıyın ya da rendeleyin.
Sivri biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve incecik doğrayın. Kabuğunu soyduğunuz salatalığı minicik küpler şeklinde doğrayın.
Saplarını ayıkladığınız maydanoz yapraklarını ince ince kıyın. Bir tutamını süsleme için ayırın, kalanını diğer malzemelere ekleyin.
Biber salçası, domates salçası, nane ve acı pul biberi de karıştırma kabındaki diğer malzemelere ekleyin.
Tüm malzemeyi tercihen ellerinizle iyice karıştırın, salçalar da tamamen ezilsin.
Limon suyu, zeytinyağı ve tuzu bir çatal yardımıyla iyice çırpın. Sosu karıştırma kabına ekleyin ve iyice karıştırın. Ezmeyi hafif çukur bir servis tabağına alın, maydanozla süsleyin.
Kaynaklar: mynet.com, bismilhaber.com.tr