Çınar ilçesi günümüzde Diyarbakır -Mardin yolu üzerinde, Diyarbakır’a 20 km mesafededir.

 Diyarbakır’ın Bu Ilçesi, Tarihi Kalesi Ile Dikkat Çekiyor 6

İlçe merkezi olan Akpınarköyü, Tarihî Mardin-Diyarbekir Kervan Yolu üzerinde bulunan bir köydür. Amed ’den, Mardin’e gidişteki ilk konaklama yeridir. Eskiden bu yol üzerinde yalnızca bir pınar bulunmaktaydı. Pınarın yanına sonradan bir han yapılmıştır. Han ve pınardan dolayı köy, Hanakpınar olarak anılmıştır. Osmanlıdan önceki dönemde bir köy konumunda olan bugünkü Çınar ilçesi Osmanlı Döneminde de köy konumunu korumuştur. Köy konumu, ilçedeki imar faaliyetlerini de etkilemiştir. İlçede günümüze ulaşan en kadim kültür varlığı Çem-i Reş Kaya yerleşimidir.

 Diyarbakır’ın Bu Ilçesi, Tarihi Kalesi Ile Dikkat Çekiyor 8

İlk yapımı Paleolotik Döneme dayanan bu kaya yerleşiminin daha sonraki dönemde de kullanıldığı anlaşılmaktadır. Çem-i Reş Kaya Yerleşimi’nden sonra yöredeki en eski kültür varlıkları Roma ve Bizans dönemine ait eserlerdir. Zerzevan   Kalesi, Filizören köyü Kaya Mezarları ve sarnıçları Roma ve Bizans dönemine ait dikkat çekici eserlerdir. İlçe, 1515 tarihinde Osmanlı egemenliğine girmiştir.

Diyarbakır’ın Bu Ilçesi, Tarihi Kalesi Ile Dikkat Çekiyor 4

Osmanlı döneminde bölgede başlayan Kürt medrese geleneği günümüzde Çınar ilçesine bağlı olan Aktepe ve Altınakar köylerin de de devam ettirilmiştir. Bu köylerde medrese geleneğinin başlamasıyla beraber imar faaliyetleri de hız kazanmıştır. Günümüze ulaşan Aktepe ve Altınakar köylerindeki, medrese, kasır ve camiler bu dönemde inşa edilen eserlerdir. Bu medreselerde yetişen alimler için ölümlerinden sonra ayrıca türbeler de inşa edilmiştir.

Diyarbakır’ın Bu Ilçesi, Tarihi Kalesi Ile Dikkat Çekiyor 5

Bu türbelerin bir kısmı çeşitli onarımlarla günümüze ulaşmıştır. Mevcut medreselerde yetişen talebeler Cumhuriyet Döneminde de bu geleneği devam ettirmeye çalışmışlardır. Meydan (Şorşup) köyünde mevcut olan Şeyh Ahmet Camii ve Türbesi bunun en güzel örneğidir. Bu çalışma kapsamında Çınar ilçe sınırları içerisinde tarafımızdan tespit edilen ve daha önce tespiti yapılan tüm kültür varlıkları incelenmiştir.

Diyarbakır’ın Bu Ilçesi, Tarihi Kalesi Ile Dikkat Çekiyor 7

Bismil ilçesinde çok yakın

Çınar, coğrafik olarak Bismil ilçesine çok yakın olmasının yanı sıra, kültürel olarak benzer özellikleri ile de dikkat çekiyor. Çınar ilçesine bağlı Yuvacık, Şorşup, Başalan köyleri her ne kadar Çınar ilçesinde bağlı olsalar da tarım, ticaret ve sosyal ilişkiler bakımından Bismil ilçesi ile daha fazla iç içedirler.

Diyarbakır’ın Bu Ilçesi, Tarihi Kalesi Ile Dikkat Çekiyor 1

Çınar ilçesinin tarihi yerleri

Süleyman Ağa Mağaraları

Süleyman Ağa Mağaraları

Aşağıkonak mahallesi yakınlarında Göksu Çayı kenarında halk arasında Karaçay denilen bölgededir. Kayalık olan yüksek bir dağ oyularak odalar açılmıştır. 2000 yıl öncesi izlerini taşımaktadır. Rivayete göre burada Süleyman Ağa adında birinin oturduğundan "Süleyman Ağa Mağaraları" denilmektedir.

Şikeftan Mağaraları

Çınar Şikeftan Mağaraları

Aşağıkonak Mahallesi yakınlarında Göksu Çayı kenarındadır. Süleyman Ağa mağaraları tipinde olup, aynı döneme aittir.

Zerzevan Kalesi

Diyarbakır’ın Bu Ilçesi, Tarihi Kalesi Ile Dikkat Çekiyor 3

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır-Mardin Karayolu üzerinde olup Demirölçek mahallesinin 1,5 km güneyindedir. Çevrenin en yüksek tepesi üzerinde kurulmuştur. Eskiden yer yer 70 metre yüksekliğinde surlarla çevrili olan Kaleden günümüze sadece kalenin ve konutların yıkılmış duvarları kalmıştır. Genel olarak Silifke'deki uzunca burç yerleşimini anmaktadır. Kalede yaşayanların içme suyu ihtiyaçlarını karşıladıkları Diyarbakır-Mardin Karayolu kenarında geçen dereye inen yeraltı tüneli kapanmıştır. İpek yolu üzerinde kurulan bu kalenin karakol görevi gördüğü tahmin edilmektedir. Kalenin ve surların taş boyları 2 metre, dar kenarları ise yarımşar metrelik dikdörtgen bloklardır.

Diyarbakır’ın Bu Ilçesi, Tarihi Kalesi Ile Dikkat Çekiyor 1

Aktepe Minaresi

Çınar Aktepe Minaresi

Aktepe mahallesindedir. Osmanlı döneminde kaldığı tahmin edilmektedir. Küllahı olamayan kesme taştan minarenin ait olduğu caminin birkaç kenar duvarı da yanında bulunmaktadır. Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Müdürlüğünce tescili yapılmıştır.

Jüşnehamke Mağarası

Çınar Jüşnehamke Mağarası

Mardin yolu üzerinde bulunan Göksü Barajının alt kısmında bulunan H. kale mağarası çınarın en büyük ve uzun mağarasıdır. Aynı zaman karşısında bulunan mağara onların bir mahallesinin karşısında olmasından dolayı onların köy ismi olan "jüşnehamke" mağarası olarak da anılmaktadır. 

Kaynak: Kamuran Turgay