Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde asırlık ağaçlarda yetişen Karaz narını tanıtmak için çalışmalara başlandı.
Kocaköy ilçesinde yaklaşık 200 dönümlük alanda yetiştirilen Karaz narı, asırlık ağaçlarda yetişiyor. Narlardan elde edilen nar suyu ve nar ekşisi, geleneksel yöntemlerle bakır kazanlarda odun ateşinde saatlerce kaynatılarak yapılıyor.
Kocaköy Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Yusuf Kaptanoğlu, üreticileri ziyaret ederek, nar suyu ve nar ekşisinin nasıl yapıldığı konusunda bilgi aldı.
Kaptanoğlu, ilçede nar üretiminin tarihi oldukça eskiye dayandığını, nesilden nesile günümüze kadar geldiğini söyledi. Kaymakamoğlu, "İlçemizi ve Karaz narını tanıtmak, ürünün katma değerini artırmak ve ilçe ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz." dedi.
Kaptanoğlu, ilçe genelinde yaklaşık 200 dönümlük alanda nar bahçelerinin olduğunu aktararak, ilçede narın, ekonomik getiri elde etmekten ziyade vatandaşların kendi ihtiyaçları için kullanıldığını, nar suyu ve nar ekşisi olarak değerlendirildiğini anlattı.
Kaptanoğlu, şöyle dedi:
"Aromasıyla, kokusuyla, taneleriyle kendine has özellikleri bulunan Karaz narı için coğrafi işaret tescil belgesi başvurusunda bulunacağız. Böylelikle ilçemizi ve Karaz narını tanıtmak, ürünlerin katma değerini artırmak, ilçe ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyoruz."
Kaptanoğlu, ilçedeki nar bahçesi sayısını artırarak, daha profesyonel ve katma değeri yüksek ürün elde etmeyi planladıklarını belirtti.
Üretici Nedret Geniş ise ilçede yetiştirilen narın diğer narlara oranla daha güzel olduğunu dile getirdi. Geniş, Kaymakamlığın başlattığı çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını, destek verilmesi halinde daha fazla üretim yapmak istediklerini belirtti.
Naci Akdemir ise ilçede asırlık ağaçlarda yetişen Karaz narının yeterince tanıtılmadığını vurgulayarak, "Aileler kışlık ihtiyaçları için yetiştiriyor. Hazırlanacak projelerle Karaz narının desteklenmesini ve tanıtılmasını istiyoruz. İlçe olarak narın kalitesi ve özellikleri bakımından iddialıyız." diye konuştu. (AA)