Dicle Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu oldu kapatıldı
Diyarbakır'da 2012-2013 öğretim yılından bu yana eğitim veren ve her yıl yaklaşık 120 öğrenci kabul eden Meslek Yüksekokulu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından alınan bir karar sonucunda kapatıldı.
YÖK, Genel Kurul'un aldığı bir karar doğrultusunda, Türkiye genelinde 42'si, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde ise 6'sı olmak üzere toplamda 48 adalet meslek yüksekokulunu kapatma kararı aldı. Bu kapsamda kapatılan yüksekokullardan biri de 2012 yılından bu yana Diyarbakır'da faaliyet gösteren Dicle Üniversitesi Adalet Meslek Yüksekokulu oldu.
Dicle Üniversitesi'nin Adalet Meslek Yüksekokulu, 09.02.2012 tarihli YÖK kararı ve Dicle Üniversitesi Senatosu'nun 21.03.2012 tarihli kararı ile hizmet vermeye başlamıştır. 2012-2013 eğitim ve öğretim döneminde faaliyete geçen bu yüksekokul, her yıl ortalama 120 öğrenci kabul etmektedir. İlk mezunlarını 2014 DGS Sınavında vermesine rağmen, Türkiye genelindeki Adalet Meslek Yüksekokulları arasında en yüksek puan ortalamasına sahip olan bir kurum olarak dikkat çekmiştir.
YÖK'ün 23 Kasım'da aldığı karara göre, adalet meslek yüksekokulları bünyesindeki "adalet" ve "hukuk büro yönetimi ve sekreterliği" önlisans programları kapatılarak yerine "mahkeme büro hizmetleri" programı açılabilecek.
Kanunla kurulduğu için kapatılamayan İstanbul, Ankara ve Dokuz Eylül Üniversitesi'ndeki adalet meslek yüksekokulları hariç diğer meslek yüksekokullarının kapatılmasına karar verildi.
Kapatılan okullar şu şekilde:
Kapatılan okullarda eğitim gören öğrencilerin statüleri ve öğrencilik hakları korunacak. Bu öğrenciler, 2024-2025 eğitim-öğretim yılından itibaren aynı üniversitelerde "mahkeme büro hizmetleri" programında eğitimlerine devam edecek.
Yeni açılacak "mahkeme büro hizmetleri" programına dikey geçiş hakkı tanınırsa, bu programdan mezun olan öğrenciler, hukuk fakültesine geçiş yapabilecek.
Eğitim uzmanı Salim Ünsal, uygulamayla ilgili yaptığı açıklamada, "Hukuk programına sadece adalet programından dikey geçiş yapılıyordu. Yeni açılacak mahkeme büro hizmetleri programına hukuk dikey geçişi tanımlanmazsa, işletme, kamu yönetimi ve siyaset bilimi programlarına geçiş hakkı tanınırsa dört yıllık hukuk eğitime geçiş yolu kapanmış olur" dedi.