İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, bu kütüphaneyi, Agroekoloji İklim Okulu kapsamında hayata geçirecek. Kütüphane, yerel tohumların toplanıp korunmasının yanı sıra üretimde değerlendirilmesini de hedefliyor. Böylelikle, hem toplanan tohumların kütüphaneyi zenginleştirmesi sağlanacak hem de bu değerli miras gelecek nesillere aktarılacak.

Diyarbakır’da Yeni Proje Mezopotamya’nın Yerel Tohumları Geleceğe Taşınacak 1

Kerpiç malzeme kullanılarak tamamen doğal yöntemlerle inşa edilecek olan kütüphane, daire başkanlığının Kayapınar ilçesindeki yerleşkesinde inşa edilecek.

 

‘Yerel tohumlar toplanacak ve paylaşılacak’

Agroekoloji İklim Okulu Koordinatörü Bişar İçli, bu kütüphanede yerel tohumların toplanıp çoğaltılacağını ve toplumla paylaşılacağını belirtti. Mart ayında açılması planlanan kütüphane için özellikle Mezopotamya bölgesine özgü tohumların toplanmasına öncelik verileceğini ifade etti. İçli, “Hedefimiz, köylerden yerel tohumları toplayarak bu kıymetli kaynakları yeniden üretim zincirine kazandırmaktır,” dedi.

Diyarbakır’da Yeni Proje Mezopotamya’nın Yerel Tohumları Geleceğe Taşınacak 3

‘Sağlıklı gıdaya ulaşım ana hedefimiz’

Yerel tohumların giderek yok olduğunu ve büyük oranda küresel şirketlerin kontrolünde olduğunu dile getiren İçli, bu girişimin ana amacının sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştırmak olduğunu vurguladı. Kırsal kesimlerde yerel tohumları koruyan ve çoğaltan çiftçilerle iş birliği yapılacağını belirten İçli, bu sürecin tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle yürütüleceğini söyledi. “Kimyasal ilaç kullanmadan, kültürümüze uygun tarım yöntemleriyle üretim yapmayı hedefliyoruz,” dedi.

‘Tohumlar kimlik kazanacak’

Diyarbakır’da Yeni Proje Mezopotamya’nın Yerel Tohumları Geleceğe Taşınacak 2

Tohumların, yetiştikleri coğrafyaya uyum sağlamalarının önemine dikkat çeken İçli, “Her tohum her yerde yetişmez. Toprak, hava ve iklim gibi faktörler tohumların gelişiminde büyük rol oynar. Kütüphanemizde tohumların kimliklerini oluşturacak, tarihçelerini kayıt altına alacağız. Hangi tohumun ne zaman ve nerede üretildiği gibi bilgiler tarihsel bir hafıza oluşturacak,” ifadelerini kullandı.

‘Toplum desteği çok kıymetli’

Diyarbakır’da Yeni Proje Mezopotamya’nın Yerel Tohumları Geleceğe Taşınacak 5

Yerel tohumların korunması konusunda vatandaşlara, çiftçilere ve bu alanda faaliyet gösteren kurumlara çağrıda bulunan İçli, dayanışmanın önemine dikkat çekti. Çiftçilerin ellerindeki yerel tohumları paylaşmasının büyük bir katkı sağlayacağını belirten İçli, ayrıca ekoloji dernekleri ve ilgili kurumlarla iş birliği yapmayı hedeflediklerini ekledi. İçli, tohum bağışlarında kargo masraflarını da kendilerinin karşılayacağını ifade etti.

 

İŞTE ADRES VE İLETİŞİM BİLGİLERİ

Diyarbakır’da Yeni Proje Mezopotamya’nın Yerel Tohumları Geleceğe Taşınacak 4

Tohum Kütüphanesi’ne destek olmak isteyenler, 0412 229 48 80 – 4701 numaralı telefonu arayabilir veya [email protected] adresine e-posta gönderebilir.

Ayrıca, Kayapınar ilçesindeki Diclekent Bulvarı, Talaytepe Mahallesi 4007/2 Sokak No:4, DİSKİ Arıtma Tesisi Yanı adresinde bulunan İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı’na başvuru yapılabilir.

Kaynak: (DBB Basın Bülteni)