Diyarbakır'da, grip ve influenza salgını sebebiyle bazı vatandaşlar hastanelere gitmeyi tercih ederken, diğerleri ise aktarlardan çeşitli bitkisel ürünleri temin etti. Kış aylarıyla birlikte artan mevsimsel grip hastalığına karşı korunmak isteyen insanlar, ıhlamur, zencefil, zerdeçal, tarçın, adaçayı gibi bitkisel ürünlere büyük ilgi gösterdi. Influenza ve grip vakalarının artmasıyla birlikte, kentteki aktarlarda yoğunluk yaşanıyor.
Aromaterapi Uzmanı Abdusselam Olgun, vatandaşların bitkisel tedavi amaçlı olarak aktarlara uğradığını ve özellikle kış çaylarına talep gösterdiklerini belirtti. Soğuk algınlığı için keçiboynuzu pekmezinin de vitamin takviyesi olarak etkili olduğunu vurgulayan Olgun, şunları söyledi: "Havaların soğumasıyla birlikte grip, influenza ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarda artış görülüyor. Bu durum hastanelerde ve alternatif tıp merkezlerinde yoğunluğa neden oluyor. Aktarlar da aynı şekilde yoğun ilgi görüyor. İnsanlar, hastaneye gitmeden önce sorunlarını çözmeye çalışıyor. Kekik, özellikle kuru öksürük şikayeti olanlar arasında tercih ediliyor. Aynı şekilde zencefil, zerdeçal, hatmi çiçeği, ada çayı gibi karışık kış çayları da popüler. Vitamin takviyesi olarak keçiboynuzu pekmezi ise soğuk algınlığı için etkili bir çözüm sunuyor."
Olgun, kış çaylarını tüketen çocukların hekim kontrolünde olmaları gerektiğine dikkat çekti. Yetişkinlerin günde 3 kez tüketebileceği kış çayının, çocuklar için mutlaka hekim gözetiminde kullanılması gerektiğini belirten Olgun, ayrıca şu önerilerde bulundu: "Soğuk algınlığını önlemek amacıyla ve soğuk algınlığına yakalandıktan sonra bitkisel veya ilaç tedavilerine başlamadan önce, greyfurt, portakal, mandalina, elma gibi kış meyvelerini tüketebiliriz. Bu meyveleri dilimleyip çay halinde kaynatarak da tüketebiliriz. Ayrıca bu meyveler, C vitamini eksikliğini de giderecektir."