Gelişen teknolojiyle birlikte dolandırıcılar da yeni yöntemler geliştiriyor. Son dönemde sosyal medyayı kullanarak oltalama (phishing) yöntemiyle vatandaşları mağdur eden dolandırıcıların sayısı arttı.
Sosyal medyada popüler etiketleri kullanan kişileri takip eden dolandırıcılar, bu kişilere virüslü linklerle sahte sitelere yönlendirerek hesaplarındaki paraları ele geçirmeye çalışıyor. Özellikle deprem döneminde kullanılan etiketleri tarayan dolandırıcılar, "AFAD'ın deprem destekleri başladı. Hemen deprem desteğinden faydalanmak için aşağıdaki linke tıklayınız" mesajıyla vatandaşları dolandırmaya çalışıyor.
Dicle Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital Medya Uzmanı Mehmet Sercan Öğe, vatandaşların oltalama yönteminden korunması için dikkat etmesi gerekenleri anlattı.
Her linke tıklamayın
Hesabına mesaj olarak iletilen her linke tıklanmaması gerektiğini belirten Öğe, "Dolandırıcılık yöntemi gün geçtikçe artıyor. Dolandırıcılar farklı yöntemlerle, farklı siteler açarak bu yöntemlerini sürekli değiştiriyorlar. Vatandaşların sosyal medya konusunda kendilerini bilinçlendirmeleri lazım. Hemen her gördükleri linklere tıklamamaları lazım" dedi.
Dolandırıcılar gündemi takip ediyor
Dolandırıcıların gündemi yakından takip ederek bu doğrultuda yöntemler geliştirdiğini söyleyen Öğe, "Dolandırıcılar aynı zamanda araç alım-satım siteleri gibi aynı ara yüzü hazırlayıp ucuz araç ilanları girerek, vatandaşlara kapora yöntemiyle dolandırıcılık yapıyor. Son dönemlerde özellikle dolandırıcıların gündemi çok yakından takip ettiklerini hepimiz biliyoruz. Mesela güzellik merkezlerine operasyon var. Bunlar da güzellik merkezlerine mesaj atıyorlar. 'Hazine ve Maliye Bakanlığının incelemesine takıldınız, hemen hukuk büromuzu arayın' diye mesaj atıyorlar. İşletmeci de hukuk bürosunu arıyor ve bir şekil dolandırılmış oluyor" ifadelerini kullandı.
Depremzedeler hedefte
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremden sonra 11 ilde dolandırıcıların "Deprem desteği" yöntemiyle birçok vatandaşı dolandırdığını dile getiren Öğe, "Dolandırıcılar gündemi çok yakından takip ediyor. Mesela 11 ildeki depremzede vatandaşlarımızın telefon numaralarına ulaşıyorlar. Bu vatandaşlarımıza 'AFAD'ın deprem destekleri başladı, hemen deprem desteğinden faydalanmak için aşağıdaki linke tıklayınız' diye mesajlar gönderiliyor. Vatandaş linke tıklıyor, bir bakıyor ki önüne E-Devlet sisteminin aynısı bir ara yüz açılmış. Vatandaş da E-Devlet bilgilerini oraya girince dolandırıcılar tüm bilgilerini elde ediyor. Böylelikle vatandaş bir şekilde dolandırılıyor" dedi.