Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi? Uzmanı Uyardı
Doç. Dr. Güven, "Şeker hastalarının kontrolsüz şekeri, tansiyon hastalarının da kontrolsüz tansiyonu olabilir. Bu nedenle hastanın oruç tutması zararlı olabilir. Biz şekeri düzenli olan, kan şekerini düşürmeyen ilaç kullanan hastalarımıza Ramazan ayında oruç tutmasına müsaade ediyoruz. Onun haricinde şekeri düşmeye meyilli olan, yaşlı hastalar, şekeri düşünce kendisine zarar verebilecek hastalarımıza Ramazan ayında oruç tutmasını çok fazla tavsiye etmiyoruz" dedi.
İftarda Dikkat!
Doç. Dr. Güven, iftar saatinde bir anda yemeğe yüklenmemek gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Güven, "Yoğun yemek yediğimiz zaman kan şekerimiz hızlı bir şekilde yükselir. Sonrasında uyku hali çöker ve reflü, mide şikayetlerine neden olabilir. Ayrıca şeker hastalarımızın iftardan sonra kan şekerleri yüksek seviyelere ulaşabilir. Bu da şeker komasına varabilecek ciddi şeker rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu nedenle iftarda azar azar beslenmeyi öneriyoruz. Hastalarımız sebze ve meyve tüketmeye önem vermelidir. Özellikle acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır" diye konuştu.
Sahur Önemli!
Doç. Dr. Güven, hastaların mutlaka sahur yapmasını da vurguladı. Güven, "Hastalarımız uzun bir süre aç kalıyor. Sahur yapılmadığı takdirde kan şekerimiz daha hızlı düşebilir. Tansiyonumuz düşüp dayanıklı kalamayız. Gün boyu rahatsızlık geçirebiliriz. O nedenle muhakkak sahurda da bir şeyler yememiz lazım. En az 2 litre sıvı tüketmemiz lazım. Hem böbrek fonksiyonları için hem de vücudun metabolizması için bunlara dikkat etmemiz gerekir" dedi.
Diyabet Hastaları için Oruç Tavsiyeleri:
- Oruç tutmadan önce mutlaka doktora başvurun.
- Doktorunuzun onayı ile oruç tutacaksanız, kan şekerinizi düzenli olarak kontrol edin.
- İftarda azar azar ve sağlıklı beslenin.
- Sebze ve meyve tüketmeye önem verin.
- Acı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
- Sahur yapmayı ihmal etmeyin.
- En az 2 litre sıvı tüketin.