Çiftçilerin "yeşil altın" olarak adlandırdığı ve yüksek gelir getiren Siirt ve Gaziantep fıstığının hasadı, kavurucu sıcaklarda gerçekleştiriliyor.

Bölgede termometrelerin 40-45 dereceyi gösterdiği günlerde, işçiler sabah erken saatlerde bahçelere giderek fıstıkları topluyor. Fıstık salkımları tek tek koparılarak yere serilen brandalar üzerinde biriktiriliyor.

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 1

Çiftçiler, Şanlıurfa ve Gaziantep illerine kıyasla, toprağın özelliklerinden dolayı fıstıklarının daha erken olgunlaştığını belirtiyor. Antep fıstığının üreticiden yaş haliyle kilogramı 105 TL’den alındığını ve bu fiyatın düşük olduğunu dile getiriyorlar.

"Fıstıklarımızı Anteplilere sattığımızda 'sizin fıstıklar daha lezzetli ve iri' diyorlar"

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 4

1982 yılında dönemin tarım müdürünün kendisine tahsis ettiği fıstık fideleriyle üretime başlayan Mehmet Demirtaş, "Bu ağaçlar 1982 yılında Tarım İl Müdürü'nün ziyareti sırasında bize tahsis edilen alanı fıstık bahçesine dönüştürdü. O dönemde imkanlar kısıtlı olduğu için ağaçların bakımını yapamadık. Ancak son 15 yıldır düzenli bakım yapıyoruz ve bu yılki hedefimiz 3-4 ton fıstık." dedi.

"120 fıstık ağacımızdan bu sene yaklaşık 4 ton ürün bekliyoruz"

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 2

Demirtaş, "Fıstık bakımı oldukça kolaydır. Kış ve ilkbahar mevsimlerinde ve Mayıs ayında çapalama ve ilaçlama yapıyoruz. İlaç masrafı da çok yüksek değil. Fıstıklarımız Antep fıstığı türündendir, arasında Siirt fıstığı da var. Antepliler bile fıstıklarımızın daha lezzetli ve iri olduğunu söylüyorlar." diye ekledi.

"Fıstığın alım fiyatı düşük olduğundan dolayı fıstık yetiştiricileri Şanlıurfa ve Gaziantep'te yolları kapatıyorlar"

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 9

Pertev Demirtaş, bu yıl istedikleri verimi aldıklarını belirterek, "Fıstıkların toplama zamanı geldi ve şu an topluyoruz. Şanlıurfa ve Gaziantep’e göre fıstıklarımız daha erken olgunlaşıyor, bu hem eski fidanlar hem de topraktan kaynaklanıyor. 8 bin dönüm tarlada 120 fıstık ağacımız var. Bu yılki fıstık verimi geçen yıllara göre daha iyi ama alım fiyatı geçen seneye göre düşük. Fıstık sezonu başlamadan önce kilosu 150 TL deniliyordu, geçen yıl 110 TL olan fiyat bu yıl 105 TL. Bu yüzden fıstık yetiştiricileri Şanlıurfa ve Gaziantep'te yolları kapatıyor. Bu sene 120 fıstık ağacımızdan yaklaşık 4 ton ürün bekliyoruz." dedi.

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 5

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 3

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 7

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 6

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 10

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 8

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 12

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 11

Diyarbakır'da Yeşil Altın Hasadı Başladı Gazianteplilere Satıyorlar 13

Kaynak: (İLKHA)