Türkiye İş Kurumu ve Millî Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokol ile İşgücü Uyum Programı toplamda 120 bin kontenjanla 81 ilde açıldı.

Diyarbakır’da ilk İşgücü Uyum Programı (İUP) kapsamında 2800 işçi alınacak

Diyarbakır Valiliği’nden Typ Duyurusu 9 Ilçede Personel Alımı Yapılacak

Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, okulların temizlik, bakım ve onarım faaliyetlerini desteklemek üzere İşgücüne Uyum Programı (İUP) kapsamında toplamda 2 bin 800 kişinin istihdam edileceği belirtildi.

Başvurular online ve Alo 170 üzerinden, 06-10 Eylül tarihleri arasında

Program başvuruları 06-10 Eylül 2024 tarihleri arasında alınacak. Başvurular İŞKUR e-şube, e Devlet, Alo 170 ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü üzerinden yapılacak. Tüm başvuru sahiplerinin İŞKUR sistemimde bulunan adres ve iletişim bilgilerinin güncel olması gerekiyor.

İUP’e Başvuru ve Katılım Şartları

Diyarbakır’da Typ Iptal Oldu; İup Kapsamında 2800 Personel Alınacak 1

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

Kuruma kayıtlı işsiz olmak,

18 yaşını tamamlamış, 19 yaşından gün almış olmak,

Programa başvuru ve program başlangıç tarihi itibariyle son bir ay işsiz olmak,

Emekli ve malul aylığı almamak, (yaşlılık, malullük veya vazife malullüğü bağlanmamış olmayı ifade eder)

Program talep tarihinden önceki bir yıldan programın fiilen başlayacağı tarihe kadar yüklenicinin veya bağlı, ilgili, ilişkili ve yan kuruluşlarının çalışanı olmamak,

Kurum tarafından sunulan Aktif İşgücü veya İşsizlik Sigortası programlarının yararlanıcısı olmamak,

Hane geliri 34.004,26 TL’nin altında olmak, (Aynı adreste oturan kişilerin toplam kazancı net asgari ücretin iki katını aşması halinde söz konusu adreste oturan kişiler İUP’e katılamaz.)

İUP başvuru ve katılım şartları yönünden yapılacak kontroller sonucunda başvuru sahipleri İUP’ye katılma hakkı kazanacaktır. İUP ilanında katılım şartlarının sağlanmadığının program başladıktan sonra tespit edilmesi halinde katılımcının programdan ayrılışı yapılacaktır.

Program Detayları

Yarı zamanlı olarak en fazla 10 ay süre ile uygulanacak programlar; ilk dört hafta yoğunlaştırılmış eğitimler nedeniyle haftalık 37,5 saat (5 gün), diğer haftalarda ise haftalık 22,5 saattir (3 gün) uygulanacaktır. Ayrıca programa başladıktan sonra program katılımcılarının başka yerde çalışmasının önünde bir engel de bulunmamaktadır.

Programa katılım sağlanan süre için katılımcılara aylık ortalama 8 bin TL ödeme yapılacak olup, ayrıca katılımcıların kısa vadeli sigorta primleri (Genel Sağlık Sigortası ile İş Kazası ve Meslek Hastalığı Primleri karşılanacaktır. Bununla beraber bir katılımcı programlardan azami 140 fiili gün faydalanabilecektir.

İşgücü Uyum Programı (İUP) nedir?

Diyarbakır’da Typ Iptal Oldu; İup Kapsamında 2800 Personel Alınacak 2

Özel politika gerektiren gruplar başta olmak üzere işsizlerin işgücü piyasasına geçişini sağlayacak bilgi, beceri, çalışma alışkanlığı ve disiplinini kazandırmak üzere Türkiye İş Kurumu tarafından aktif işgücü hizmetleri kapsamında kamu kurum ve kuruluşları ile iş birliği yapılarak düzenlenen programlardır.

Çalışma süresi ve ücret

İUP ilk dört hafta haricinde (37,5 saat); sonraki haftalar için haftalık çalışma süresi 22,5 saat ( 3 Gün ) olup, normal çalışmanın yarısı olmak üzere kısmi zamanlı uygulanacak. Katılımcılara, günlük net 566,73 TL ödeme gerçekleştirilecek.

Daha önce Toplum Yararına Çalışma Programı (TYP) olarak hayata geçirilen programda yararlanıcılar haftanın beş günü çalışıyordu ve asgari ücret alabiliyordu. 

Program kapsamında Genel Sağlık Sigortası ve İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası yapılacak. Geçmiş yıllarda TYP kapsamında çalışanlar, İşgücü Uyum Programına başvuru yapabilecek.

Muhabir: (Kamuran Turgay)