Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Merkez Sur ilçesinin Çaruği kırsal mahallesinde yer alan 2 adet taşınmazı, 13 Kasım 2023 tarih ve 238 sayılı Meclis Kararı gereği satışa çıkardı.
Biri ticari, diğeri ise konut alanı olan taşınmazlar, Devlet İhale Kanunun 36. maddesinde açıklanan şartlar gereği kapalı teklif usulü ile ayrı ayrı satışa sunulacak.
Sur ilçesi Çaruği kırsal mahallesinde bulunan 3.141,20 metrekarelik ticari alan 416 ada, 1 no’lu parselde yer alırken, 17.299,46 metrekarelik konut alanı ise 1 no’lu parsel, 417 no’lu adada yer alıyor.
Tanrıkulu Diyarbakır’da satışa çıkarılan taşınmazları, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sordu
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, konuyu meclis gündemine taşıdı. Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği 9 soruluk önergeyi TBMM başkanlığına sundu.
Tanrıkulu, soru önergesi ile ilgili şunları ifade etti:
“Yerel seçimlere kısa bir süre kala Diyarbakır Sur İlçesinde Büyükşehir Belediyesine bağlı 2 ayrı taşınmazın satışa çıkarıldığına dair haberler basına yansımıştır. Kapalı teklif usulü 30 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirileceği belirtilen ihalede ticari alan olan taşınmaz için 18 Milyon Lira, konut alanı olarak satışa sunulan taşınmaz için de 103 Milyon Liralık muhammen bedel belirlenmiştir.
Bakanlığınızca atanmış kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin yerel seçimlere kısa bir süre kala taşınmaz satışı ihalesi düzenlemesi kamuoyu tarafından tepkiyle karşılanmıştır.”
Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istediği şu soruları sordu;
1. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirecek yerel seçimler öncesi taşınmaz satışına karar verilmesinin gerekçesi nedir?
2. İhale kararının gerekçesi kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
3. 31 Mart 2024 tarihi itibariyle görev süresi kesin olarak dolacak olan “Kayyum”un satış kararından Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?
4. 2 ayrı taşınmaz için belirlenen “muhammen bedel” hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
5. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kayyumu, görev süresi boyunca kent genelinde toplam kaç taşınmazın satışını gerçekleştirmiştir? Bahse konu satışların bedelleri nedir? Bu satışlardan elde edilen gelirler hangi kalemler için harcanmıştır?
6. Kayyum yönetimi sebebiyle herhangi bir Belediye Meclisi mekanizmasının olmadığı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde taşınmazların satışı gibi tüm kenti ilgilendiren önemli kararlar nasıl alınmaktadır?
7. Kayyum yönetimi kent genelinde taşınmaz satışları için gerçekleştireceği ihaleleri Bakanlığa bildirmekte midir?
8. Diyarbakır genelinde son 5 yılda belediyeye ait mal ve taşınmazlar kimlere ve toplam ne kadar bedelle satılmıştır?
9. Belediye Meclisi olmayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, kendi içinde denetlenebilirlikten uzak olması sebebiyle, Bakanlığınızca Diyarbakır kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılacak mıdır?