Sağlık Bakanlığı tarafından hayata geçirilen projeler kapsamında, merkez Kayapınar ilçesinde 1000 yataklı Şehir Hastanesi, Metropol Aile Sağlık Merkezi, Sağlık Hizmetler Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, merkez Bağlar ilçesinde 2 bin metrekarelik alanda Kadın Doğum Kliniği ek binası, Çermik ilçesinde 50 yataklı Devlet Hastanesi, merkez Yenişehir ilçesinde 4 bin metrekarelik alanda Eğitim Araştırma Hastanesi ek binası, Dicle ilçesinde Kocaalan Aile Sağlık Merkezi, Ergani ilçesinde Kesentaş Aile Sağlık Merkezi ve Ahmetli Aile Sağlık Merkezinin yapımı sürüyor.
Bu yatırımlarla kentte sağlık hizmetlerinin daha modern ve erişilebilir hale getirilmesi hedefleniyor.
Yatırımlar kapsamında, Bismil ilçesinde 20 Ünitelik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Eğil ilçesinde 25 yataklı Devlet Hastanesi, Kulp ilçesinde 20 ünitelik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Dicle ilçesinde 60 yataklı Devlet Hastanesi ek binası ve Hani ilçesinde 35 yataklı Devlet Hastanesinin yapımlarına ihalelerin ardından başlanacak.
Diyarbakır, sağlık üssü olma yolunda
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Mehmet Hakan Pamukçu, yaptığı açıklamada, kentte sağlık alanında son dönemde önemli yatırımlar yapıldığını söyledi.
Bu yatırımların en önemlisinin Diyarbakır Şehir Hastanesi olduğunu belirten Pamukçu, "Şehir hastanemiz bölgenin sağlık üssü olma hedefinde önemli bir adım olacak. Hastanemiz 1000 yataklı olacak ve Türkiye'nin önemli merkezlerinde bulunan tüm özellikte hizmetler verilecek. Hastaların transfer edileceği helikopter sahası, kreşi, refakatçi oteli bulunuyor. Hastanemiz aynı zamanda da sağlık turizmine yönelik tefrişatı yapılacak ve buna uygun bir şekilde bölgenin sağlık üssü haline gelecek." dedi.
Pamukçu, kentteki diğer sağlık yatırımlarına da değinerek, şunları kaydetti:
"Merkez Kayapınar ilçesinde yapımı süren Sağlık Hizmetler Merkezinde hekim, psikolog, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı bulunacak. İçinde spor salonu, yüzme havuzu, tenis kortunun yer aldığı büyük bir sağlık kompleksi şeklinde hizmet sunulacak.
Şu anda inşaatı devam eden yatırımların bedeli 4 milyar 120 milyon liradır. Yeni yapılacak ihalelerle beraber tahmini bir bedel olarak 1 milyar liralık sağlık yatırımının inşaatının başlamasını hedeflemekteyiz.
Sadece İl Sağlık Müdürlüğü ve bünyesindeki sağlık tesislerinde çalışan 15 bin personelimiz var. Bunun yanında güçlü bir üniversitemiz var, orada da 5 bine yakın bir sağlık çalışanı Diyarbakır ve bölge halkına hizmet veriyor. Devletimizin de Diyarbakır'a bu anlamda pozitif ayrımcılığı var. Sağlık yatırımların güçlenmesiyle şu anda verdiğimiz hizmeti daha iyi bir noktaya taşıyacağız."
Diyarbakır, sağlık turizmi için de cazibe merkezi olacak
Sadece Diyarbakır değil, bölge illerinden gelen hastalara da hizmet verdiklerini anlatan Pamukçu, Diyarbakır'ın sağlık turizmi potansiyeli çok yüksek olan bir şehir olduğunu bildirdi.
"Az da olsa Irak'tan, Suriye'den, Lübnan'dan ve diğer bölgelerden buraya gelen hastaların tedavilerini de yapıyoruz. Bu yatırımlarla da sadece Diyarbakır'ın değil bölgeden ve Orta Doğu'dan gelecek hastalara en hizmeti vermeyi planlıyoruz." açıklamasında bulunan Pamukçu, sağlık alanında tüm yatırımların tamamlamasıyla kentin bölgenin sağlık üssü olacağına dikkati çekti.
Yatırımlarla sağlık hizmetine erişimi kolay hale getirmek istediklerini ifade eden Pamukçu sözlerini şöyle tamamladı:
"Hastanelerimizde görüntüleme cihazlarından açık kalp ameliyatların yaptığı servislere kadar hastalarımıza en modern hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Yatırımlarla vatandaşlarımızın modern anlamda hizmet almasını istiyoruz. Aslında Türkiye'nin her yerinden hasta alıyoruz. Bu yeni yatırımlarımızla hem kendi ihtiyaçlarımızı iyi şekilde yapacağız hem de dünyanın her yerinden, özellikle çevre ülkelerden hasta alacak seviyede olduğumuzu ileriki zamanlarda göreceğiz."