Tarih boyunca Mitaniler, Abbasiler, Mervaniler, Büyük Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Anadolu Selçukluları, Akkoyunlular ve Osmanlı gibi birçok medeniyete yurt olan Diyarbakır, çoklu medeniyetin etkilerini birçok alanda gösteriyor.

Genellikle doğal gıdaların kullanıldığı Diyarbakır mutfağında yağ oranı oldukça düşüktür. Sağlıklı beslenme açısından da tercih edebileceğiniz bir yer olan Diyarbakır’ın mutlaka denenmesi gereken yöresel yemekleri, bünyesinde barındırmaktadır.

Diyarbakır’ın bilinen en ünlü yemekleri arasında: Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır. Diyarbakır’ın yemekleri elbette bununla  sınırlı değildir.

Bu haberimizde Diyarbakır’ın meşhur lezzetlerinden Serbizer Çorbası’nı ele alacağız.

Diyarbakır’ın bilinen en eski lezzetlerinden: Serbizer Çorbası

Diyarbakır’da Kış Aylarının Vazgeçilmezi Serbizer Çorbası 3

Buğday, nohut ve isteğe göre yeşil ya da siyah mercimekle yapılabilen Serbizer Çorbası da Diyarbakır’a özgü tatlar arasında yer alır. Eskiler hemen hemen her evde özellikle kışın haftada en az bir defa bir evlerde yaparlardı.

Restoranlarda ve ev yemekleri yapan lokantalarda dahi asla bulamayacağınız Serbizer Çorbası, günümüzde de Diyarbakırlı kadınların ana yemeklerinden sayılıyor.

Serbizer Çorbası için gerekli malzemeler

Diyarbakır’da Kış Aylarının Vazgeçilmezi Serbizer Çorbası 2

1- 1 su bardağı yeşil mercimek

2- 1 su bardağı döğme (aşurelik buğday)

3- 1 su bardağı nohut

4- 1 ad büyük boy kuru soğan

5- 2 çay kaşığı tuz, pul biber

6- 2 çay kaşığı kişniş tohumu

7- 8 su bardağı et ya da tavuk suyu

Diyarbakır’da Kış Aylarının Vazgeçilmezi Serbizer Çorbası 4

Üzeri için;

25 gr sadeyağ (tereyağı da kullanabilirsiniz)

4 çay kaşığı kuru nane

2 çay kaşığı pulbiber

Diyarbakır’da Kış Aylarının Vazgeçilmezi Serbizer Çorbası 1

Peki Serbizer Çorbası nasıl yapılıyor?

Döğme ve nohudu bir gece önceden iyice yıkayıp ayrı kaplarda bol suyla ıslamaya bırakın, ertesi gün, yıkayıp süzdüğünüz mercimeği büyükçe bir tencereye aktarın. Üzerine ıslanmış nohut ve döğmeyi ekleyin. 8 su bardağı et ya da tavuk suyunu da ilave edip orta ısılı ateşte bakliyatlar yumuşayıncaya kadar pişirin. Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya kadın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin. (toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.

NOT: Bu çorba sadece mercimek ve iri pilavlık bulgurla da yapılabilir.

Muhabir: (Kamuran Turgay)