Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, DİSKİ ekiplerince tespit edilen kanalın yaklaşık 14 kilometre uzunluğunda olduğunu ve Hamravat suyunu Diyarbakır'a taşıdığını söyledi.

Tarihi Hamravat Suyu gün yüzüne çıkıyor 1

Yıldız, kanalın geniş olduğunu ve taştan yapıldığını belirterek, "Kanalın büyüklüğüne baktığımız zaman su kaynağının çok güçlü ve o dönemde şehrin nüfusunun da çok olduğunu anlıyoruz" dedi.

Tarihi Hamravat Suyu gün yüzüne çıkıyor 2

Kanalın, İçkale'deki Artuklu Sarayı kazısı kapsamında da tespit edildiğini anlatan Yıldız, "Kanalın İçkale'ye geldiğini gösteren künklere rastladık. Su kaynağının İçkale'den farklı bölgelere dağıtıldığını belirledik" diye konuştu.

Tarihi Hamravat Suyu gün yüzüne çıkıyor 6

Yıldız, kanalın Diyarbakır'ın turizmi için önemli olduğunu belirterek, "Şu anda kısmen ortaya çıkartıldı ancak Müze Müdürlüğü denetiminde yapılacak kazılarla kanalın büyük bir kısmının ortaya çıkartılması da önem arz ediyor" dedi.

Tarihi Hamravat Suyu gün yüzüne çıkıyor 3

DİSKİ Genel Müdürü Tutşi: "Tarihi su kanalı için çalışmalar durduruldu"

DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi ise, kanalın bulunmasının kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, "Diyarbakır, tarihi bir şehir, yüzlerce tarihi eseri var. Bu kanalın da o tarihi eserler içerisinde yer almasını ve turizme açılmasını bekliyoruz" dedi.

Tarihi Hamravat Suyu gün yüzüne çıkıyor 4

Tutşi, kanalın korunması için çalışmalara başladıklarını belirterek, "İnşallah tespit ettiğimiz kanalın büyük bir kısmı korunmuş olarak bulunur. Kanalda yapılan işçilik son derece kaliteli. Yaklaşık 500 yıllık bir kanaldan bahsediyoruz ve hala çok iyi durumda" diye konuştu.

Tarihi Hamravat Suyu gün yüzüne çıkıyor 5

Kaynak: Nurşen Ağar