Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde geçtiğimiz günlerde, kadın ve erkeklerin havuza birlikte girmesine site sakinlerinden tepki gelmiş ve konu medyada geniş yer bulmuştu.
Sıcak havaların etkisini göstermesiyle beraber sitelerde yaşayan vatandaşlar serinleme ihtiyaçlarını karşılayabilmek için havuz kullanımına başladı.
Yöneticiler, havuzlarda uygulanan sistemin alınan ortak kararla kadın ve erkeklerin ayrı olarak yüzmesi olduğunu belirtiler.
Site yöneticileri, bina sakinlerinin daha rahat etmeleri ve özelikle örf ve ahlaki açıdan kadın ve erkeklerin ayrı ayrı saatlerde yüzmelerinin öneme vurgu yaparak müteahhit ve site sakinlerine tavsiyelerde bulundular.
Bulundukları sitede iki ayrı havuzun olduğunu belirten site yöneticisi Sefer Batmaz, bayan ve erkeklerin ayrı ayrı havuzlarda yüzdüğünü ve site sakinlerinin bundan hoşnut olduğunu söyleyerek, "Sitemiz 276 daire ve 10 bloktan oluşmaktadır. Bay-Bayan ayrı olmak üzere iki tane havuzumuz var. Sıcak havalarda yüzme konusunda çok güzel bir sistemimiz var, bay ve bayanın ayrı olması açısından. Havuzumuz haftanın bir günü kapalı ve o gün de genel temizliğini yaptırıyoruz. Memurlarımız iş çıkış saatlerinden dolayı saat 18.00'de girmek istiyorlar ve 18.00- 19.30 arası girebilmektedirler. Çocuklar ise saat 10.30 ile 14.30 arası çocuklar ve herkes girebilmektedir. Bunun dışında 18 yaş altı saat 17.00'dan sonra girememektedir. Bayanlar tarafında da aynı sistem uygulanmaktadır. Sistemimiz hoşumuza gitmektedir." dedi.
Müteahhit ve site sakinlerine uyguladıkları sistemi tavsiye etti
Kadın ve erkeğin havuzlarda ayrı yüzmesinin yaşanan rahatsız edici durumları ortadan kaldırdığına dikkat çeken Batmaz, Diyarbakır'da yaşayan müteahhit ve site sakinlerine uyguladıkları sistemi tavsiye ederek şunları kaydetti:
"Biz Müslüman bir ülkeyiz ve bu tür durumlarda İslami açıdan çok güzel bir uygulama. Nasıl ki ben bir bayanın yanında yüzdüğümde karşı taraf rahatsız oluyorsa başka biriside eşimin yanında yüzdüğünde ben rahatsız oluyorum. Fakat bayan-erkek havuzu ayrı olduğunda bu sıkıntılarımızda olmuyor, herkese bunu tavsiye ederim. Sitemizde yaşanan problem ve sıkıntıları da istişare yaparak gideriyoruz. Diyarbakır'a havuz yapmak isteyen müteahhitlerimiz varsa benim onlara tavsiyem bay-bayan ayrı yapmalarıdır çünkü bu şekil olduğunda site sakini de rahat davranır ve istediği zaman gider gelir ve içinde şüphe ve korku kalmaz."
“Alınan karardan gayet memnunuz"
Sadece bir kapalı havuzlarının bulunduğunu bu sebeple kadın ve erkek günlerinin alınan kararla farklı günlerde olduğunu söyleyen bir başka site yöneticisi Fuat Kaya, bu durumdan memnun olduklarını söyledi.
Kaya, "Sitemiz 167 daire ve 3 bloktan oluşmaktadır. Sitemizin içerisinde kapalı havuzumuz bulunmaktadır. Bay-bayan yüzme günlerimiz var. Pazartesi havuz temizlik ve bakımı, pazar ve cumartesi günleri ayrı olmak üzere bay-bayan günleri bulunmaktadır. Bu durumdan gayet memnunuz, site yönetimi ve sakinleri olarak böyle bir karar aldık, herhangi bir sorun, sıkıntı yaşamamaktayız ve böylede sürdürmeyi düşünüyoruz."
“167 daire olarak böyle bir karar aldık”
Kadın-erkek karışık yüzmenin inançları doğrultusunda doğru olmadığını belirten Kaya, "Haftanın 3 günü bayanların ve 3 günü erkeklerin olmak üzere 1 gününü de temizlik günü olarak belirledik. Böyle bir karar almamızın nedeni bayan kendisini rahat hissedemez, erkeklerde bir bayanla aynı havuzda yüzerken rahat yüzemeyebilir diye 167 daire olarak böyle bir karar aldık. Erkeğin ve bayanında rahat bir şekilde yüzmesini isteriz. Çocuklarımızın 6 yaşına kadar olanları anne ve babalarının yanında cinsiyet fark etmeksizin yüzebilmektedir fakat 6 yaşını doldurmuş her iki cinsiyetteki yavrularımız durumlarına göre anne ve babalarının yanında ayrı olarak havuza girebilmektedir. Diğer durumların dinimizce caiz olmadığını bildiğimiz için havuzumuzda böyle bir karar aldık." diye konuştu.