Termometrelerin 43 dereceyi gösterdiği Diyarbakır'da sıcaklıklar bunaltıcı bir hal almaya başladı.
Bu yıl sıcak havaların erken başladığı Diyarbakır’da sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam etmesi bekleniyor.
Diyarbakır’da güneş çarpması vakaları arttı: Çok sayıda kişi hastanelere başvurdu
Termometrelerin 43 dereceyi gösterdiği Diyarbakır'da çok sayıda vatandaş hastanelere güneş çarpması şikayetiyle başvurdu. Doktorlar hastalara çeşitli tedaviler uygularken, güneşe çıkılmaması uyarısında bulundular.
Uzmanlar güneş çarpmasına karşı uyardı
Türkiye genelinde artan sıcaklar nedeniyle, vatandaşların güneş çarpmasına karşı sağlık yönünden olumsuzluklarla karşılaşmamaları için uzmanlardan uyarı geldi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sıcak hava dalgasına karşı saat vererek vatandaşların dikkatli olmaları gereken hususları tek tek anlattı.
Sıcaklıkların aşırı yükselmesinin sağlık açısından büyük bir risk olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Özellikle yaşlı hastalar, bebekler, açık havada çalışmak zorunda olan kişiler için bu sıcakların tehdidi daha yüksek.
Gerek kapalı ortamda gerekse açık havada sıcak çarpması yani güneş çarpması dediğimiz riskler ortaya çıkabilir. Hipertermi dediğimiz vücut sıcaklığında aşırı bir yükselme ortaya çıkar" dedi.
Saat verip uyardı
Güneş çarpmasının en sık görüldüğü saatlerin güneşin ışınlarının dik olarak dünyaya ulaştığı saat 11.00 ile 16.00 arası olduğunu ifade eden Özlü, "Bu saatlerde dikkatli olmak lazım, gölgede kalmak gerekiyor. Kapalı bir yerde de durmamak lazım. Özellikle kapı ya da pencereleri açıp bir hava akımı sağlamakta yarar var" diye konuştu.
Özlü sıcak havalardan korunmak için yapılması gerekenleri sıraladı
Bol ve geniş pamuklu ya da keten tipli giysiler
Açık renkli kıyafetler giymek
Bol su, ayran ve maden suyu gibi sıvı içecekler tüketmek.
Hafif yemekler tercih etmek,
Soğuk Kompres: Sıcak havalarda yüzünüze veya bileklerinize soğuk kompres uygulamak, vücut ısısını düşürmeye yardımcı olacaktır. Bu basit yöntemle serinleyebilir ve rahatlayabilirsiniz.
Dışarıya çıktığınız zaman şapka ya da güneş gözlüğü kullanmak gibi şeyler riski azaltır.
“Yaşlılar, hastalar, gebeler dışarı çıkmasın”
İç Hastalıkları Uzmanı Asena Serap Yalçınkaya, 65 yaş üstü hastalar ve 5 yaş altındaki çocuklar, gebeler ve kronik rahatsızlıklardan hipertansiyon, şeker, kronik böbrek yetmezliği ve kanser hastalarının risk altında olduğunu belirterek şunları söyledi: “Güneş çarpan bir hastayı şuuru da kapalıysa kesinlikle bir şeyler yedirip içirmemeliyiz. Alkol koklatılmamalıdır ve katı gıdalardan kaçınılmalıdır. Güneş çarpan bir hasta, öncelikle en yakın bir sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır. Sağlık kuruluşuna ulaştırılmadan önce ise hasta güneş görmeyen serin bir yere alınarak üzerindeki giysiler gevşetilmelidir. Şuuru açık olan hastalar için sıvı desteği sağlanmalıdır. Ülkemiz için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde özellikle saat 10.00 ile 16.00 arasında hastalarımızın dışarı çıkmalarını önermiyoruz. Bunun yanın sıra koruyucu ek tedbirler de öneriyoruz. Bu saatlerde dışarı çıkacak olan vatandaşlarımız, sıvı alımlarına dikkat etmeli, sıcak havalarda yoğun fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı, terlemenin fazla olduğu saatlerde mineral alımına dikkat edilmeli ve doğru renk giysiler seçilmelidir.”