Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde buğday ve arpa eken çiftçiler, bu yılki yağışlardan kaynaklı verimin iyi olduğunu belirtirken başta gübre ve mazot fiyatlarındaki zamlar olmak üzere girdi maliyetlerindeki artışlardan kar elde edemediklerini ifade etti.

Diyarbakır’da Hasat Yapan Çiftçilerden Maliyet Ve Fiyat Açıklaması 1

Çınarlı çiftçilerden Ali Uyar, "Bu seneki hasada başladık, verim iyi fakat gübre ve mazot maliyetlerinden dolayı kurtarmıyor. Ondan dolayı çiftçi herhangi bir kar elde edemiyor. Masrafını çıkarabilmesi dahi zor. Yağışın fazla olması nedeniyle geçen yıla nispeten bu sene hasat iyi. Mazot ve gübre maliyetleri hesaplandığında buğday 15, arpa 10 TL olmalı." dedi.

"Buğdayın kilosu 15 TL olmalı"

Diyarbakır’da Çiftçiler Konuştu 4

Hasadın iyi fakat fiyatların düşük olduğunu söyleyen Hacı Mehmet Selim Bildirici, "Bu yıl çok şükür yağmur vardı. Arpa ve buğdayın durumu iyidir yalnız fiyatları çok düşüktür. Gübre ve mazot pahalıdır. Geçen yıl mazot 20 TL'ydi, şimdi litresi 45 TL'ye dayandı. Buğdayın fiyatı düşük olması çiftçilere hakarettir. Çiftçiler hem perişan hem de borçludur. Hayvancılıkta aynı durumdadır. Hayvancılıkta ölmüş! Gübre, mazot, biçerdöver ve ilaç parası yüksektir. Buğdayın kilosu şu an 9 buçuk TL'dir. Biz buğdayın kilosunun 15 TL olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu yılki buğday ve hububattaki fiyatların geçen seneki fiyatlarla aynı olduğunu, bu durumun çiftçilerin beklentilerine cevap vermediğini kaydeden Mehmet Demirtaş, devletin destek çıkmaması durumunda tarımsal faaliyetleri bırakmak zorunda kalacaklarını söyledi.

Diyarbakır’da Hasat Yapan Çiftçilerden Maliyet Ve Fiyat Açıklaması

Demirtaş, "Elhamdülillah geçen yıla göre bu sene hasat iyidir. Geçen yılki fiyatla arpanın kilosunu 6, buğdayın ise 9 buçuk TL'ye alıyorlar. Geçen yıl da buğdayı 9 buçuk TL'ye verdim bu senede 9 buçuk TL istiyorlar. Gübre ve mazot yüzde 100, tarım ilacı ise yüzde 200-300 zam aldı. Biçerdöverciler de bir römork samana bin 800 TL istiyor. Bizde artık diyoruz ki borcumuzu çıkartalım başka bir şey lazım değil. Durumumuz devlete kaldı. Devlet bize destek olmazsa kökten artık bu işi bırakacağız. Zararla iş olmuyor. Güneydoğu Bölgesi hepsi perişandır. Güneydoğunun geliri de çiftçiliktir, başka bir şey değildir." şeklinde konuştu.

"Bu yılki hasattan çiftçi memnun, biz biçerciler memnun değiliz"

Biçerdöver operatörü Ammar Öğrük ise hasat sezonu sürecinden bahsederken diğer çiftçiler gibi artan maliyetlerden dert yanarak şunları söyledi:

Diyarbakır’da Hasat Yapan Çiftçilerden Maliyet Ve Fiyat Açıklaması 2

"Yağan yağmurlardan dolayı bu yılki hasattan çiftçi memnun. Parçaların pahalılığından, yakıtın fazlalığından biz biçerciler memnun değiliz. Gelir gideri kurtarmıyor. Çınar'da çılan rayiç bedeli bizlere düşük geldi. Rayiç bedeli en az 250 TL olması gerekirken 170-180 TL'den açıldı ve bu bizi kurtarmıyor. Her bir parça 3-5 bin TL'den başlamış, yakıtın durumu belli, samanda para etmiyor."

Diyarbakır’da Çiftçiler Konuştu 2

Öğrük, "Güneydoğu illerinde verim çok güzel. Henüz diğer bölgelere gitmedik. Hasada 1 haziranda başladık 15-20 Ağustos’ta bitiriyoruz. Genel olarak Kızıltepe'den başlayıp Yozgat'a kadar gidiyoruz. Yani sezonumuz ortalama 2-2 buçuk ay sürüyor." dedi.

Diyarbakır’da Çiftçiler Konuştu 1

Kaynak: (İLKHA)