"Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO), Yasa Dışı Ticareti Önlemek İçin 'Güvenilir Kuyumcu' İnisiyatifini Başlattı"

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası (DİKO), kentte yasa dışı ticaret yapan kuyumculara karşı önlem almak amacıyla "Güvenilir Kuyumcu" programını başlattı. DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, kuyumcu esnafının haksız kazanç elde etmesini engellemek için Türkiye'de ilk kez uygulanan bu programın amacını ve nasıl işleyeceğini açıkladı.

Yeni program çerçevesinde, "Güvenilir Kuyumcu" panosu kuyumcu mağazalarına asılmaya başladı. Bu sayede vatandaşlar, DİKO tarafından denetlenen ve onaylanan mağazaları kolayca tanıyabilecekler. Kuyumcu esnafı, bu panoyu mağazalarına asabilmek için DİKO tarafından belirlenen 17 maddeyi içeren bir sözleşmeye imza atmaları gerekiyor.

DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, son iki yıldır kentte ahlaklı ticaretin gelişmesi için yoğun bir çaba harcadıklarını belirtti. Kentte faaliyet gösteren 350 esnafa düzenli denetimler gerçekleştirdiklerini ifade eden Yüksel, denetimler sırasında kuyumcu esnafının DİKO'nun ahlaklı ticaret kurallarına uyup uymadığının kontrol edildiğini açıkladı.

Yüksel, "Güvenilir Kuyumcu" panosunu mağazasına asan esnafın, sözleşmede belirtilen maddelere uyması gerektiğini ve bu kurallara aykırı ticaret yapmaları durumunda panonun söküleceğini ifade etti. Ayrıca, düzgün ve ahlaklı ticaret yapan esnafa teşviklerin verileceğini ve vatandaşların bu esnafa yönlendirileceğini belirtti.

Diyarbakır Gücenilir Kuyumcu Projesi 1

Kentte 350 esnafa düzenli denetim gerçekleştirdiklerini belirten Yüksel, “İki yıldır Kuyumcular Odası Başkanlığı görevinde ahlaklı ticareti oturtmak için gecemizi gündüzümüze katıp mücadele veriyoruz. Böylelikle Diyarbakır’da bir ilke imza attık. Güvenilir Kuyumculuk panosunu 2-3 gündür kuyumcu esnafımızın mağazasına asmaya başladık. Bu projeyi devreye sokmamızın amacı; iki yıldır esnafımızı ahlaklı ticaret anlamında denetliyoruz. Bu süre içerisinde her hafta 350 esnafımıza denetim gerçekleştiriyoruz. Bu denetimlerde esnafın Diyarbakır Kuyumcular Odası Başkanlığımızın düzenlediği ahlaklı ticaret ile ilişkili 17 maddesine uyulup uyulmadığı tespit ediliyor. Belirttiğimiz 17 madde içerisinde birkaçı ise şöyle: 1- Odamın ilan ettiği tüm kurallara uyacağım, odaya aykırı hareket, davranış ve söylemde bulunmayacağım. 2- Bende bulunmayan ürüne, dövize asla fiyat vermeyeceğim. 3- Satılan her ürüne detaylı ürün bilgi kartı vereceğim. 4- Toptancı perakende, perakendeci ise toptancı işi yapamaz. 5- Haksız rekabete yol açacak ticari faaliyette bulunmayacağım. Saymadığım diğer maddelerin hepsine uyan esnafımıza Güvenilir Kuyumcu panosunu takdim ediyoruz” Şekilnde konuştu.

‘Güvenilir Kuyumcu’ panosunu mağazasına taktıktan sonra imza attığı maddelerin dışında ticaret yapıldığı takdirde sözleşmenin fes edilip panonun söküleceğini ifade eden Yüksel, şunları söyledi;

“Biz, düzgün çalışan ve dört dörtlük bir ticaret yapan esnafın hakkını savunmak anlamında Güvenilir Kuyumcu panosu projesini faaliyete geçirdik. Kaliteli, düzgün ve ahlaklı ticaret yapan esnafımıza sürekli ödül takdim edeceğiz. Bunun yanı sıra da vatandaşımızı o esnafa yönlendireceğiz. Mağazasında Güvenilir Kuyumcu tabelasının takılmasına hak kazanmayan esnafımıza da teşvik olsun diye projemizi yapıyoruz. Böylelikle Kuyumcular Odası Başkanlığımızın oluşturduğu ahlaklı ticaret misyonunu esnafımıza aşılamak istiyoruz. Güvenilir Kuyumcu panosunu takan esnafımız daha sonra belirlediğimiz maddeler dışında ticaretini gerçekleştirirse 3 uyarıdan sonra panoyu geri çekip cezalandıracağız. Burada bizim tek gayemiz esnafı düzeltmektir. Projemiz de inşallah bütün odalarımıza örnek olur.”

Kuyumcu esnafından Mehmet Emin Aktan, "Güvenilir Kuyumcu" panosunun müşterilere güvenli bir alışveriş ortamı sunacağını ifade ederken, Mesut Çınar ise programın güvensiz ticareti engellemek ve ahlaklı ticareti teşvik etmek amacıyla olumlu bir adım olduğunu vurguladı.

Kaynak: (İHA)