Bismil ilçesinde evlenecek gençlerin düğün masraflarının azaltılması, başlık parasının kaldırılması ve altın miktarının sınırlandırılması için ilçedeki Kanaat Önderleri, sivil toplum kuruluşları ve muhtarların katılımı ile sürdürülen istişare toplantılarının ikincisi bugün gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen ikinci toplantıya Bismil Kaymakamı Recep Hasar da katıldı.

Diyarbakır’da Gençlerin Evliliğini Kolaylaştırmak Için Adım Atılıyor 1

Düğün masraflarının azaltılması, evlilik öncesi maddi sıkıntı yaşanmaması, evlenecek gençlerin borç altına girmemesi ve evlilik masraflarının en aza indirgenmesi amacıyla bir araya gelen ivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, muhtarlar, imamlar ve ilçenin ileri gelenleri çeşitli öneriler sundular.

Taraflar önerileri karara bağlamak üzere 17 Aralık 2024 tarihinde ilçe müftülüğü konferans salonunda tekrar bir araya gelecekler.

EVLİLİKTE ALTIN, 80 İLE 100 GRAM ARASINDA SINIRLANDIRILSIN

Diyarbakır’da Gençlerin Evliliğini Kolaylaştırmak Için Adım Atılıyor 3

Toplantıda öne çıkan önerilerden biri altın oranı ile ilgili oldu. Taraflar, evlilikte altın miktarının 80 ile 100 gram arasında olması konusunda mutabık kalırken takı ve mehir konusunun birbirinden ayrılması gerektiği ifade edildi.

SADECE 1 DEFA DÜĞÜN SALONU TUTULSUN

Toplantıda üzerinde konuşulan bir diğer öneri ise düğün salonu masraflarının azaltılması. Düğün masraflarının en aza indirgenmesi için kız tarafının erkek tarafından sadece bir kere düğün salonu talep etmesi, şerbet, nişan ve düğünün sadece 1 defa düğün salonunda yapılması, fahiş fiyatlara kiralanan düğün salonları ile ilgili önlem alınması masaya yatırıldı.

Diyarbakır’da Gençlerin Evliliğini Kolaylaştırmak Için Adım Atılıyor 2

KAYMAKAMLIK, SOSYAL YARDIMLAŞMA VAKFI ARACILIĞI İLE GELİNLİK TEMİN EDECEK

Gelinlik fiyatlarının çok yüksek olması, gelinlik kiralama ve kuaför gibi masrafların düğün sahiplerine büyük bir yük bindirmesi ile ilgili sunulan öneriye karşılık kaymakamlık tarafından Halk Eğitim Merkezleri ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Dayanışma Vakfı üzerinden maddi durumu olmayanlara gelinlik temin edilmesi teklifi sunuldu.

Öneriye göre Halk Eğitim Merkezleri’nde gelinlik ve nişan elbiseleri üretilecek ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Dayanışma Vakfı üzerinden maddi durumu olmayan vatandaşlara ücretsiz bir şekilde kiralanacak.

 

DAMAT TARAFINI SÖMÜREN ÖRF VE ADETLER KALDIRILSIN

Diyarbakır’da Gençlerin Evliliğini Kolaylaştırmak Için Adım Atılıyor 5

Toplantıda ele alınan bir başka konu ise kapı arkası, kız tarafının gelinin erkek kardeşine silah istemesi, gelinin annesinin süt parası istemesi gibi eski örf ve adetler ile ilgili oldu. Bu tür eski ve hoş karşılanmayan, aynı zamanda büyük bir masrafa neden olan adetlerin kaldırılması konusunda mutabık kalındı.

BEYAZ EŞYA VE MOBİLYADA DAMAT TARAFINA KOLAYLIK SAĞLANSIN

Evlilik masraflarının azaltılması, sosyal adaletin sağlanması ve gençlerin masrafsız bir düğün yapabilmesi için damat tarafına beyaz eşya ve mobilya gibi konularda anlayış gösterilmesi, çok lüks ve pahalıya kaçılmaması beyaz eşya ve mobilyaların damat tarafının maddi durumuna göre belirlenmesi önerisi olumlu karşılandı.

 Diyarbakır’da Gençlerin Evliliğini Kolaylaştırmak Için Adım Atılıyor 4

KARARA BAĞLANAN KURALLARA UYMAYANLARIN DÜĞÜNLERİNE GİDİLMEYECEK

17 Aralık tarihinde yapılacak toplantıda alınan kararlar onaylanır ise ilan edilerek uygulamaya konulacak.

Alınan kararlara uymayanların düğünlerine gidilmeyecek ve çeşitli yaptırımlar uygulanacak.

Muhabir: (Kamuran Turgay)