Mahmut Akkılıç adlı Antep fıstığı üreticisi, bölgede geleneksel yöntemlerle fıstık işlemenin zorluklarıyla başa çıkmak amacıyla Fıstıklı Mahallesi'nde 4 bin 800 metrekarelik bir alan üzerine tesis kurdu.
Akkılıç, çocukluğundan beri ailesiyle fıstık yetiştirdiklerini ve tesis kurmadan önce fıstıkları geleneksel yöntemlerle toplayıp işlediklerini ifade etti. Bu yöntemin oldukça zahmetli olduğunu belirten Akkılıç, ağaçtan toplanan fıstıkların elle ayıklanmasını ve diğer işlemlerin manuel olarak gerçekleştirilmesini gerektiğini söyledi. Bu nedenle ürünlerini genellikle yaşken satmak zorunda kaldıklarını ve bu durumun gelirlerini azalttığını ekledi.
Akkılıç, bu nedenle fıstık işleme tesisi kurma kararı aldıklarını ve tesisin hem kendi ürünlerini hem de yöre çiftçilerinin ürünlerini işlemek için kullanıldığını açıkladı. Tesiste, fıstıkların dış kabuklarından ayrılması, boş ve dolu ayrımı, kurutma gibi işlemlerin modern makinelerle yapıldığını belirtti.
Akkılıç, sezonda yaklaşık 4 ay boyunca 25 kişiyi istihdam ettiklerini ve bu yıl 300 ton fıstığı işlediklerini, 1000 üreticiye hizmet verdiklerini ifade etti. Ayrıca, tesisin sadece fıstık için kurulduğunu ancak ilçede badem üretiminin de artmasıyla bu ürün için de makineler aldıklarını ve yaklaşık 300 ton badem işlemeyi planladığını açıkladı.
Başarı Mahallesi'nde 40 yıldır fıstık üretimi yapan 73 yaşındaki Sabri Arıtürk de, tesisin kurulmadan önce fıstık işlemenin zorluğunu anlattı. Toplanan fıstıkların evde elle işlendiğini ve bu sürecin oldukça meşakkatli olduğunu söyledi. Şimdi ise tesise götürdüklerini ve hem soyduklarını hem de kolayca sattıklarını dile getirdi.
Eğil ilçesinden kabuklu badem üreticisi Ahmet Esin ise yaklaşık 800 ağacının olduğunu ve bademi tesisin yardımıyla işlediğini belirtti. Bu tesislerin, ürünleri işlemeyi kolaylaştırdığını ve çiftçilere büyük bir avantaj sağladığını vurguladı.