Karacadağ'dan topladığı taşları sadece çekiç ve keski gibi el aletleri kullanarak işleyen Medyelioğulları, son olarak tek parça bazalt taşından Nuh'un Gemisi figürü yaptı. Eserlerini satmak yerine, bir sanat ve kültür atölyesinde sergilenmelerini isteyen Medyelioğulları, "Bu işte bazen taş sizi yönlendiriyor. Gemiye benzer bir şey çıkınca, 'Tamam, bunu Nuh'un Gemisi yaparım' dedim. Nuh'un Gemisi'nde insan, hayvan ve çeşitli figürler ortaya çıktı" dedi.

4 ayaklı minare, tarihi sur figürleri, tarihi çeşme, şadırvan, cami, kilise…

2003 yılında emekli olduktan bir yıl sonra taş işlemeciliğine başlayan Medyelioğulları, 20 yıl boyunca 4 ayaklı minare, tarihi sur figürleri, tarihi çeşme, şadırvan, cami ve kilise gibi Diyarbakır'ın önemli mimari yapılarının minyatürleri dahil 500 civarında eser üretti. Son olarak Karacadağ'ın bazalt taşından Nuh'un Gemisi figürünü ortaya çıkaran Medyelioğulları, eserin doğaçlama olarak şekillendiğini belirterek, "Bulduğum taşa göre ne yapacağımı o an düşünüyorum. Taşlar bir süre önümde kalıyor, izliyorum, 'Bundan ne olur, ne çıkar?' diyorum. Bir süre sonra yapacağım şey kafamda beliriyor. Bu da öyle oldu. Gemiye benzer bir şey çıkınca, 'Tamam, bunu artık Nuh'un Gemisi yaparım' dedim. Nuh'un Gemisi'nde insan, hayvan ve çeşitli figürler ortaya çıktı" diye konuştu.

“Toplamda 500'ün üzerinde eser ürettim”

 

Daha önce valilik desteğiyle tarihi İçkale'de sergi açtığını belirten Medyelioğulları, "Başlangıçta Diyarbakır ile ilgili motif ve minyatürler yaptım. Sonra farklı şeyler yapmaya başladım. Taşların bir kısmını eş dost getirdi, bir kısmını kendim temin ettim. Taşı işlemek çok zor. Makine kullanmıyorum. İlk olarak 4 ayaklı minareyi yapmıştım. Toplamda 500'ün üzerinde eser ürettim. Bir kısmı burada, bir kısmı müzenin deposunda duruyor" ifadelerini kullandı.

“Bir bazalt taş müzesi açmak istiyorum”

Sanatını yeni nesillere aktarmak istediğini belirten Mahmut Nurettin Medyelioğulları, "Yıllardır bir müze, bir eğitim atölyesi açılsın istiyorum. Sur'da bir bazalt taş müzesi açmak istiyorum. O yüzden de bunları satmıyorum. 20 yıldır hiçbir getirisi olmadığı halde atölyeye kira ödüyorum ama satışı düşünmüyorum. Uygun bir yer, ilgili kurumlardan hem bunları sergileyebileceğim hem de eğitim verebileceğim bir alan olsun istiyorum" dedi.

Kaynak: (DHA)