Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Deniz Işın, bu yeni açılacak okullardan 6'sının ihtiyaçlarının kendi okullarında hazırlandığını belirterek, "Bu yıl açılacak 25 yeni okuldan 6’sının bütün donanım işlerini döner sermaye kapsamında okulumuzda gerçekleştiriyoruz. Öğrencilerimiz, eğitim sırasında iş deneyimi kazanırken, iş esnasında da eğitimlerine devam ediyorlar. Öğrencilerimiz asgari ücret kadar harçlık kazanabiliyorlar. Okulumuzda 6 farklı meslek alanında eğitim veriyoruz” diye ifade etti.
Diyarbakır'da bu yıl 25 yeni okul açılacak ve bu okulların mobilya ihtiyaçları meslek liseleri tarafından üretilecek. Yenişehir'de yer alan Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki öğretmenler ve öğrenciler, bu okullardan 6'sının ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına başlamış durumda. Mobilya ve iç mekan dekorasyonu, metal teknolojisi ve makine tasarımı gibi alanlarda eğitim gören öğrenciler, bu okulların masa, sıra, öğretmen kürsüsü, askılık, hitabe takımı ve panolar gibi ihtiyaçlarını atölyelerinde üretiyorlar. Bu süreçte öğrenciler, hem meslek sahibi oluyor hem de döner sermayeden kazandıkları parayla ailelerine maddi katkı sağlıyorlar.
'Eğitimle İş, İşle Eğitim Sağlıyoruz'
Diyarbakır Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Deniz Işın, öğrencilerin asgari ücret düzeyinde harçlık kazandığını belirterek, “Bu yıl açılacak olan 25 okuldan 6’sının tüm donanımlarını İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptığımız protokol çerçevesinde döner sermaye aracılığıyla sağlıyoruz. Okulların masa, sıra, öğretmen masası, dolap gibi ihtiyaçlarını burada öğrencilerimizle birlikte üretiyoruz. Metal ve mobilya bölümleri olarak bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Böylelikle öğrencilerimize beceri kazandırırken, maddi olarak da destek sağlıyoruz. Eğitimle iş, işle eğitim yapma prensibiyle ilerliyoruz. Öğrencilerimiz burada en az asgari ücret kadar ücret alıyorlar. Okulumuzda bilişim, elektrik-elektronik, inşaat, mobilya ve iç mekan dekorasyonu, metal teknolojisi ve makine tasarımı olmak üzere 6 alanda eğitim veriyoruz” şeklinde konuştu.
'Her Türlü Mobilyayı Üretebiliyoruz'
Mobilya İç Mekan Tasarım Alanı Bölüm Şefi Öğretmeni Fatin Ak, öğrencilerin kalifiye eleman olarak yetiştiğini vurgulayarak, "Burada öğrencilerimizi mobilya sektöründe ana kalifiye eleman olarak yetiştiriyoruz. Hammadde olarak aldığımız malzemeleri öğrencilerimizle birlikte işleyip üretiyoruz. Her türlü mobilya üretimini yapabilecek kapasitedeyiz. Gereken malzemeleri sanayiden temin ediyoruz ve şu ana kadar 400 masa ve sıra ürettik" dedi.
Mobilya Bölümü 11. sınıf öğrencisi Umut Can Demirbaş, işin inceliklerini öğretmenlerinden öğrendikten sonra üretim yaptıklarını belirterek, “Okulların masa, sıra, pano gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Arkadaşlarımla birlikte okulun döner sermayesinde çalışıyoruz. Öğretmenlerimiz bize üretimin nasıl yapılacağını gösteriyor ve biz de öğrendiklerimizi uyguluyoruz. Metal bölümünde bir sorun olursa, ilgili arkadaşlarımıza gönderiyoruz. Onlar düzelttikten sonra biz işimize devam ediyoruz” dedi.
'Güvenli ve Düzenli Bir Çalışma Ortamımız Var'
Metal Teknolojisi 11. sınıf öğrencisi Mahmut Can Yılmaz ise, burada hem meslek öğrendiklerini hem de ailelerine katkı sağladıklarını ifade ederek, “Döner sermaye kapsamında çalışarak aileme destek oluyorum. Burada öğrenirken aynı zamanda çalışıyoruz. Güvenli ve düzenli bir çalışma ortamımız var. Mesleğimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Masa ve sıra ayakları ile sandalye arkalarının metal kısımlarını biz yapıyoruz” şeklinde konuştu.