Kahramanmaraş kaynaklı 6 Şubat 2023'teki depremlerden etkilenen Diyarbakır'da, kadınlara psikolojik ve ekonomik destek sağlamak amacıyla Bağlar Kaymakamlığı Aile Destek Merkezi (ADEM) ve Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen projenin ilk aşaması tamamlandı.
Depremzede 200 kadın, Bağlar ilçesindeki 5 merkezde tekstil, deri işleme ve bilgisayarlı muhasebe gibi 20 farklı alanda 6 aylık eğitimler aldı.
Eğitimi başarıyla tamamlayan 170 kadın, OSB'deki fabrikalarda çeşitli pozisyonlarda işe başladı.
ADEM Koordinatörü Arzu Çetin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Bağlar Kaymakamlığı koordinasyonunda yürütülen projelerle depremin etkilerini hafifletmeye çalıştıklarını belirtti.
Bağlar ilçesinde birçok evin ciddi hasar aldığını hatırlatan Çetin, depremzedelere mesleki eğitim ve iş imkanı sağladıklarını vurguladı.
Çetin, kursları tamamlayan kadınların fabrikalarda iş bulduklarını ve aile ekonomilerine katkı sağladıklarını ifade ederek, "Fabrikalara ziyaretler düzenliyoruz, kadınlar iş buldukları için aileleriyle daha mutlu. Kadınlarımıza psikolojik destek de sunmaya devam ediyoruz. Uzmanlarımız ayda iki kez gelip, bireysel ve grup seansları düzenliyor." şeklinde konuştu.
- "Sanayiciler olarak projeye destek verdik, depremzede kardeşlerimizi işe aldık"
OSB'de fabrikası bulunan İhsan Çelik, depremin insanlarda korku ve endişe yarattığını, mağduriyetlerin giderilmesi için bu projeye destek verdiklerini ifade etti.
Çelik, şunları söyledi:
"Sanayiciler olarak bu projeyi destekledik, depremzedeleri işe aldık. Sadece kadınlara değil, ailelerine ve çocuklarına da çeşitli işlerde iş imkanı sağladık. Bu depremi hep birlikte yaşadık, beraber iyileştirmeliyiz."
- "Psikolojik olarak kötüydük, şimdi daha iyiyiz"
Depremzedelerden Fatma Bal, depremde evlerinin ciddi şekilde hasar gördüğünü belirterek, bu projenin kendileri için büyük bir fırsat olduğunu söyledi.
Bal, "Artık kendi paramı kazanıyorum. En güzeli ayaklarımın üzerinde durabiliyorum. Bu proje hem psikolojik hem de maddi olarak bize çok yardımcı oldu. Aileme de katkı sağlayabiliyorum." dedi.
Depremde evi hasar gören Esra İlkan da, aldıkları eğitim sayesinde iş bulduklarını ve aile ekonomilerine destek olduklarını dile getirdi.
İlkan, "İşimizden çok memnunuz ve ailemize destek oluyoruz. Burada stres atıyoruz, ekonomik olarak da bana çok iyi geldi. Depremden sonra psikolojik olarak kötüydük. Şimdi daha iyiyiz, her şey yolunda." şeklinde konuştu.
Muhtaç Arslan ise depremin ardından başvurduğu aile destek merkezi sayesinde iş bulabildiğini ve bu sayede ailesine katkıda bulunduğunu söyledi.