Firma yetkilisi Cahit Ten, uyguladıkları yalıtım sisteminin polyurea olduğunu belirterek, bu yöntemin diğer yalıtım yöntemlerinden en büyük farkının, insan gücünün minimuma indirilip tamamen makinelerle uygulanması olduğunu vurguladı. Ten, makine ile uygulanması sayesinde malzemenin ömrünün oldukça uzun olduğunu ve iki bileşenli bir yapıya sahip olan polyureanın geniş bir kullanım alanı bulunduğunu ifade etti.

Diyarbakır’da Deprem Sonrası Yapılarda Yeni Dönem 1

Savunma sanayisinde de kullanılan polyureanın ağır yapılardan baraj şantiyelerine kadar birçok alanda tercih edildiğini dile getiren Ten, şu bilgileri paylaştı: “Polyurea sıcak bir uygulamadır; 80 santigrat dereceye kadar ısıtılarak özel cihazlar ve ekipmanlarla uygulanır. Öncesinde yüzey hazırlığı ve astar uygulaması yapılır. Hava koşullarından etkilenmemesi, bu malzemeyi oldukça cazip hale getiriyor. Ayrıca malzeme, kendi hacminin yüzde 400’ü oranında esneme kapasitesine sahiptir ve -20 ile +80 santigrat derece arasındaki sıcaklık farklarına dayanıklıdır.”

Diyarbakır’da Deprem Sonrası Yapılarda Yeni Dönem 3

“Deprem sonrası AB projelerinde kullanıldı”

Depremlerde oluşabilecek ani sarsıntılara karşı malzemenin, betonun çatlamasını önleyerek mukavemet sağladığına dikkat çeken Ten, polyureanın dünya genelinde büyük projelerde yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Türkiye’de ise son dönemde yalnızca büyük projelerde değil, kaliteli inşaat yapılarında da giderek daha sık tercih edildiğini vurguladı. Ten, “Deprem sonrası yaptığımız Avrupa Birliği (AB) projelerindeki okullarda bu malzeme kullanıldı. TOKİ şantiyelerinde temeller, perde duvarlar ve teraslar gibi birçok alanda bu uygulamayı yaptık. Bölgedeki yapı sahipleri de bu malzemenin özelliklerini bildiği için tercih ediyorlar. Polyurea hem yapının uzun ömürlü olmasını sağlıyor hem de geri dönüşüm açısından avantajlı” dedi.

Diyarbakır’da Deprem Sonrası Yapılarda Yeni Dönem 2

Bölgede bu malzemeye olan talebin hızla arttığını belirten Ten, şu detayları paylaştı: “Polyurea, yapının her yerinde uygulanabilir ve yapıyı tamamen suyla temasından izole eder. Temelde toprak altındaki suların yapıya nüfuz etmesini engeller ve bu sayede beton ve demirin nemden zarar görmesini önler. İlginç olan, bu kadar özel bir malzemenin maliyeti, mevcut yalıtım sistemlerinden yalnızca yüzde 20-30 daha fazla. Ancak uzun vadede sağladığı avantajlar bu maliyeti fazlasıyla telafi ediyor. Örneğin, 5 bin metrekarelik bir yapı, klasik yöntemlerle yaklaşık 25 günde tamamlanırken, polyurea kullanarak aynı alanı 5-6 gün gibi kısa bir sürede teslim edebiliyoruz. Bu da ciddi bir zaman tasarrufu sağlıyor.”

Diyarbakır’da Deprem Sonrası Yapılarda Yeni Dönem 4

Kaynak: (İHA)