Merkez Sur ilçesindeki tarihi Cemilpaşa Konağı'nda düzenlenen finalde, 326 kişinin katılımıyla yapılan ön elemelerin ardından finale kalan 10 şef, hünerlerini sergiledi.
Jürinin değerlendirmesi sonucunda, "hebenisk çorbası"yla Özlem Aydın birinci, "tereyağlı kengerli bulgur yatağında incik"le Dilber Ekinci ikinci, "kaburga dolması"yla İpek Tekin üçüncü oldu.
Dereceye giren yarışmacılara madalya ve aşçı bıçak seti hediye edildi.
Diyarbakır mutfağı dünyaya tanıtılacak
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın 12 bin 500 yıllık tarihiyle 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi.
İlde hüküm süren 33 medeniyetin birikimi olan lezzetleri gelecek nesillere aktarmak için Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak gayret içerisinde olduklarını belirten Çiftçi, şunları kaydetti:
"Gastronomi noktasında önemli bir şehiriz. Diyarbakır mutfağını bütün dünya ile paylaşmak istiyoruz. Buranın, turizminde önemli bir mihenk taşı olan gastronominin daha iyi yerlere gelmesi, yöresel lezzetlerin tanıtılması noktasında bu ve benzeri etkinlikleri sürdüreceğiz. İnşallah bu lezzetleri gelecek nesillere en iyi şekilde taşıyacağız."
Yöresel lezzetler ön plana çıktı
Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Bölümü Öğretim Görevlisi Cüneyt Ateş ise yarışmada finalistlerin farklı yemeklerle yarıştıklarını ve finalde yetenek ve becerinin ön plana çıktığını aktardı.
Yarışma için geniş kapsamlı bir katılım hedeflediklerini ifade eden Ateş, "Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz yarışmayı sürdürmeyi planlıyoruz. Yöresel lezzetlerin tanıtılması ve gençlerin aşçılığa teşvik edilmesi amacıyla bu tür etkinliklerin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Yarışmada birinci olan Özlem Aydın, Diyarbakır mutfağının zenginliğini dünyaya tanıtmak için çaba göstereceğini belirterek, "Bu yarışma bana çok büyük bir tecrübe kazandırdı. Diyarbakır mutfağının en iyi şekilde temsil edilmesi için elimden geleni yapacağım." ifadelerini kullandı.