Çiftçi, sezonun ilk hasadında, dönümden yaklaşık 2 ton mısır elde ederken 2'nci hasattan ancak 900 kilogram alabildi.
Geçtiğimiz yıla nispeten yağışların az olduğunu belirten çiftçiler, artan maliyet karşısında ürünün birim fiyatının düşük olduğuna dikkat çekti.
Bu sezon gerçekleştirdiği 2'nci hasattan beklediğini alamadığını belirten çiftçi Davut Solmaz, "Verim pek yok. Dönümünden 800-900 kilogram hasat elde ediyoruz. Maliyet artmış, gübre, mazot, ilaç pahalı fiyat ise düşük. Geçtiğimiz yıl verim daha iyiydi. Mazot ucuzdu, bu sene maliyetler daha fazla. Geçtiğimiz sene dönümünde bir ton 200-300 kilogram hasat elde ederken bu yıl 800-900 kilograma düştü. Sebebi de bu sene sıcaklıkların fazla olmasıydı. Bu ikinci üründür. Birinci ürün her zaman daha iyidir. Dönümünde 2 tonu da bulabiliyor." dedi.
"Gübre, mazot, ilaç ve biçer giderlerindeki artış karşısında verilen fiyat düşük"
Solmaz, "Şu an piyasada mısırın satış fiyatı 6-6 bin 500 TL'dir. Geçtiğimiz yıl ise 3,5-4 bin TL idi. Gübre, mazot, ilaç ve biçer giderlerindeki artış karşısında verilen fiyat düşük. Elektrik faturaları da fazla gelince bizlere kar kalmıyor. Bu yıl ki satış fiyatı beklentimiz 8-9 bin TL idi. Yaklaşık bir ay öncesine kadar 9 bin TL'ye de satışı gerçekleşiyordu. Gün geçtikçe fiyat düştü ve şimdi 6-6,5 TL'ye gelmiş durumda." ifadelerini kullandı.
Mısırın satış fiyatı üzerinde çiftçiye yönelik yürütülen politikayı eleştiren Askeri Kaçmaz, "'Çiftçi milletin efendisidir' deniliyor, halbuki böyle bir şey yok. Çünkü çiftçi ürünü ekip biçiyor; gübreleme, ilaçlama, sulamasıyla ve zahmetiyle uğraşıyor. Satışa gelince masrafları çıkarıldığında çiftçiye hiçbir şey kalmıyor. Şu an gübrenin tonu 14 bin TL olmuş, elektrik faturası 700-800 bin TL ve bir o kadar da kaçak bedeli gelmiş. Mısırın tonunu 6 bin 500 TL'ye satıyoruz; gideri olarak 14 bin TL gübre, 100 dönümlük alan için 50-60 bin TL mazot, 20-30 bin TL ilaç giderinin yanında tohumu ve sulamasıyla bakıldığında bize bir şey kalmıyor." şeklinde konuştu.
Kaçmaz, "Havalar yağışlı görünüyor. Zaten yağış olmasa sondajla veya sulamayla olmaz. Geçen yıl yağışlar daha iyiydi ama bu seneki yağışlar da fena değil. Özellikle son yağan yağmurların bayağı faydası oldu. Buğdayı kuru toprağa ektik, yağmur yağmasaydı ya sulayacak ya da emeklerimiz boşa giderdi. Şu anki yağmurlar yeterli görünüyor ama inşallah önümüzdeki günler de yağışlı görünüyor, Allah verecek." diye belirtti.