Dijital çağa rağmen aile, saat tamiri geleneğini sürdürerek zamanı ayarlamaktan vazgeçmeyen Camcı, mesleklerinin dede mesleği olduğunu ve aile içinde bir gelenek haline geldiğini söyledi. Camcı, bu mesleği çocuklarına da aktarmayı düşündüklerini belirtti.

Camcı, ailece saatçi olduklarını ve dede, baba, ve kendilerinin bu mesleği sürdürdüğünü ifade etti. Ayrıca, ilçede başka aile üyelerinin de saat tamiri işiyle uğraştığını belirtti. Aziz Camcı, "1920-1925 yıllarında dedem saatçilik mesleğini yapıyor. Şimdi amcamın oğlu ilçede bir saatçi dükkanı işletiyor. Yeğenim Halil, pasajın içinde saatçi olarak hizmet veriyor. Biz de dededen babaya saatçilik mesleğini sürdürüyoruz. Bu gelenek 4 kuşaktır devam ediyor" dedi.

Diyarbakır’da bu aile dört kuşaktır saatleri tamir ediyor 1

Mekanik saatlerin pil gerektirmemesi ve mekanik saatlerin tamirinin daha karmaşık olduğunu söyleyen Camcı, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde mekanik saat tamiri işinin yapılmadığını, bu nedenle kendilerinin bu saatleri tamir etmek için çağrıldıklarını ifade etti. Camcı, Akıllı saatlerin ise geleneksel mekanik saatlerle ilgisi olmadığını ve sadece telefoncuların bu cihazları tamir edebileceğini belirtti.

Camcı, duvar saatleri, masa saatleri gibi çeşitli saat türlerini tamir edebildiklerini söyledi. Ancak bazı saatlerin tamirinin 15-20 dakika sürdüğünü, bazen ise daha fazla zaman alabileceğini ifade etti. Camcı, cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla saat tamir işinin biraz düştüğünü ancak şu anda saatlerin daha çok aksesuar olarak kullanıldığını ve insanların geleneksel saatlere geri döndüğünü belirtti. Kendisinin 7 yaşından beri babasının yanında çalıştığını ve tamirat işini 15 yaşından itibaren yaptığını sözlerine ekledi.

Diyarbakır’da bu aile dört kuşaktır saatleri tamir ediyor 2

Kaynak: (İHA)