CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır’da başlayan hafif raylı sistem tartışmasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ye taşıdı. Tanrıkulu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle 7 soruluk önergeyi TBMM başkanlığına sundu.

Sezgin Tanrıkulu, yenilediği soru önergesinin gerekçesi ile ilgili şunları söyledi;

“14 Kasım 2023 tarihinde Verilen 7 6305 Esas Sayılı Yazılı Soru Önergesi Yanıtlanmadığından Yenilenmiştir. Diyarbakır'da 2016 yılından günümüze kadar yatırım programında olan "Kentiçi Hafif Raylı Sistem Projesi" ile ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.”

Tanrıkulu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması isteğiyle şu soruları sordu;

1. Diyarbakır'da 2016 yılından günümüze kadar yatırım programında olan "Kentiçi Hafif Raylı Sistem Projesi" ile ilgili olarak çalışma yapılmamasının gerekçesi ve izahı nedir?

2. Diyarbakır'da 2016 yılından günümüze kadar yatırım programında olan ancak herhangi bir çalışma yapılmayan "Kentiçi Hafif Raylı Sistem Projesi"nin bir an önce hayata geçirilmesi hususunda etkili ve somut adımlar atılacak mıdır?

3. 17 Ocak 2024 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre halihazırda "Kentiçi Hafif Raylı Sistem" dağılımı nasıldır?

4. Diyarbakır'da raylı sistem için yapılan ödeneğin başka işler için harcandığı iddiaları doğru mudur?

5. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin hafif raylı sistem için ayrılan 642 milyon TL'lik ödeneği geri gönderdiği iddiaları doğru mudur?

6. Anılan iddialar doğru ise, kamuoyuna gerekli açıklama yapılacak mıdır?

7. Vatandaşlarımızın mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla yatırım programında olan ama tamamlanmayan "Kentiçi Hafif Raylı Sistem Projeleri"nin bir an evvel hayata geçirilmesi için Bakanlığınızca ne tür çalışmalar yapılacaktır?

Tanrıkulu; “Diyarbakır artık sahipsiz değildir”

Verdiği soru önergesi ile ilgili meclisteki odasında basın açıklaması düzenleyen Tanrıkulu şunları söyledi;

“Diyarbakır Türkiye'nin en büyük şehirlerinden birisi, bölgenin de en büyük şehri ve merkezi. 2 milyon nüfusu var şu an benzer kentlerde hafif raylı sistem olmasına rağmen kent içinde ama maalesef Diyarbakır'da yok.

2016 yılında aslında planlanmış ve 2016-2022 yılları arasında yaklaşık 9 milyon TL de bir bütçe ayrılmış ama bu bütçenin nereye harcandığı konusunda herhangi bir bilgi yok ve projenin başladığı konusunda ya da başlatılacağı konusunda da herhangi bir bilgi söz konusu değil. Geçtiğimiz aylarda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına soru sorduk, sorularım burada ancak geçen zaman içerisinde yanıt gelmedi. Diyarbakır'da büyük tartışma konusu ve bugün itibariyle soruları yeniledim Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na soruyorum; ‘Diyarbakır'a ayrılan merkezi bütçeden hafif raylı sisteme ne kadar para harcanmıştır?’ Diyarbakır’da Büyükşehir Belediyesine atanmış kayyumlar var ve Diyarbakır büyükşehir Belediyesi'nin meclisi yok o yüzden mecliste bunlar görüşülemiyor ve sorgulanamıyor kayyum olduğu için Diyarbakır'da ve yöneticiler halka hesap verecek bir pozisyonları yok dolayısıyla 6 yıldır 7 yıldır geciken hayata geçirilemeyen projeler var. Hafif raylı sistem bunun başında geliyor Dağkapı’dan Gazi Yaşargil Hastanesine kadar ve bunun projelendirilmesi lazım, başlatılması lazım. Buradan soruyorum hem Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi kayyumuna soruyorum; ‘Bütçe ayırdınız bütçeyi ne yaptınız? şeffaf bir biçimde Diyarbakırlılara hemşerilerimize bilgi verir misiniz?’ Şunu bilin değerli hemşerilerim Diyarbakır artık sahipsiz değildir.”

Neler yaşandı?

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2023 yılının faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda açıklamalarda bulunan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “2017 yılından beri hafif raylı sistemle ilgili Bakanlık’tan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ödenek geliyor. Fakat bu gelen ödeneklerin hiçbiri projeye dönüşmedi” ifadelerini kullanmıştı. Kaya’nın iddiaları yerel ve ulusal basında geniş yer bulmuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yaptığı açıklama ile iddiaları yalanlamış ardından Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası da Diyarbakır’a gönderildiği iddia edilen ödenek ile ilgili bazı belgeleri kamuoyu ile paylaşmıştı.

Muhabir: (Özgür Ağar)