Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kentin genelinde su kaynaklarını etkin kullanmayı, susuz arazileri sulamayı ve tarımsal faaliyetleri artırmayı hedefleyen projelere 76 milyon TL’lik bir bütçe ayırdı.
‘40 kilometrelik sulama kanalı inşa ettik’
Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Velat Özer, kırsalda yaşayan çiftçilere daha iyi olanaklar sunarak yerel ekonomiyi canlandırmak amacıyla Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile iş birliği içinde çalıştıklarını belirtti. Bu kapsamda 40 kilometre uzunluğunda açık ve kapalı sulama kanalları yapıldığını ifade etti.
‘Doğal yaşama saygı göstererek açık kanallar yaptık’
Sulama kanallarından 1.500 çiftçinin faydalandığını dile getiren Özer, projelerde doğal dengeyi göz önünde bulundurduklarını vurguladı. Özer, “Dünya genelinde etkili olan iklim krizi, gıda krizine de yol açıyor. Biz, bu kanalları kaynak sularını kullanarak inşa ettik ve doğadaki canlıları da göz önünde bulundurduk,” dedi.
Kocaköy, Dicle ve Ergani bölgelerinde devam eden projeler
Kocaköy, Dicle ve Ergani bölgelerinde devam eden projelere değinen Özer, “Yaklaşık 7 bin dönüm arazide 2 bin çiftçinin sulama kanallarından yararlanması için çalışıyoruz. Çermik ve Çüngüş ilçelerinde 17 mahallede 2 bin 500 dönüm arazide yürütülen çalışmalarla 3 bine yakın çiftçi fayda sağlayacak. Hedefimiz, bölgede yeşil bir kuşak oluşturarak halkı köylerine dönmeye teşvik etmek ve organik tarımı yaygınlaştırmaktır,” diye konuştu.
‘76 Milyon TL yatırım ile 6 bin 500 çiftçiye destek’
GAP Kalkınma İdaresi ile birlikte yürütülen ve toplam değeri 76 milyon TL olan projelerin, 6 bin 500 çiftçinin ekonomisine katkı sunacağını belirten Özer, bu projelerle yerel ekonomiyi güçlendirmeyi ve kırsal kesimdeki halkın köylerine dönüşünü teşvik etmeyi hedeflediklerini söyledi.
Su tasarrufu çağrısı
Son olarak, kırsal mahallelerde yaşayan vatandaşlara suyu tasarruflu kullanmaları yönünde çağrıda bulunan Özer, “İklim değişikliği ile su krizi kapıda. Suyu doğru ve verimli kullanmak, herkesin sorumluluğudur,” şeklinde konuştu.