Mahkeme, Zerya Kuyumculuk’un bir gece yarısı kaçarak mağdurları zarar uğratan dolandırıcılık eyleminin ardından tutuklu sanıklar Zülküf Ortaç ve iki ortağına toplamda 448'er yıl hapis cezası verdi.

MASAK ve bilirkişi raporlarına göre, vurgunun boyutları ve dolandırıcılığın ayrıntıları ortaya çıkarıldı.

Sözcü’nün aktardığına göre sanıkların, yüksek mevkilere sahip kişileri de kapsayan geniş bir çevre oluşturarak güven sağladıkları ve dolandırıcılık eylemleri gerçekleştirdikleri belirtildi.

Öte yandan, mağdur avukatları, sanıkların vurgun miktarının günümüz altın kuruyla yaklaşık 2 katrilyon lira olduğunu açıkladı.

Zülküf Ortaç, daha önce yargı mensuplarından, emniyet ve istihbarat yetkililerine kadar birçok kişinin adını vererek, bu kişilerin kendisine yüksek kâr payı için para getirdiklerini ifade etti.

Mahkeme, bu ifşaatların dava dosyasına ilgisiz olduğunu ve adı geçen kişilerin itibarlarının korunması gerektiğini vurgulayarak, Ortaç’a suç duyurusunda bulunabileceği bir yazılı dilekçe vermesi uyarısında bulundu.

Dava sürecinde mağdurların zararlarının giderilmediği, tutuksuz sanıklar hakkında ise delil yetersizliğinden dolayı beraat kararı verildiği belirtildi. Zülküf Ortaç, hapis cezasını duyunca Şırnak’ın Silopi İlçesi'nde Habur Sınır Kapısı'nda yakalandı ve Diyarbakır’a getirildi.

Zerya Kuyumculuğun görkemli açılışına katılan isimler arasında dönemin Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, emniyet müdürleri ve çeşitli iş adamları bulunuyordu. Bu kişiler arasında AK Parti’den milletvekili aday adayı olan ve TOKİ’nin deprem konutlarının ihalelerini alan Aziz Özkılıç gibi isimler de vardı.

Kaynak: Rudaw