DEM Parti’nin, 13 Ekim'de İstasyon Meydanı'nda yapmak istediği mitingle ilgili Diyarbakır Valiliği'nin güvenlik gerekçesiyle 5 günlük yasak kararına rağmen sosyal medyadan halka çağrıda bulunduğunu belirten Vali Zorluoğlu, kararın gerekçesinin "tehdit oluşturacak somut deliler olduğunu" söyledi.

Diyarbakır Öğretmenevi'nde gazetecilerle bir araya gelen Vali Murat Zorluoğlu, DEM Parti'nin 13 Ekim'de İstasyon Meydanı'nda yapmak istediği mitingin yasaklanma gerekçesine açıklık getirdi. DEM Parti’nin ayın 13’ünde Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda bir miting yapma başvurusu olduğunu hatırlatan Zorluoğlu, "Biz valilik olarak ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, güvenlik bürokrasisiyle beraber ayrıntılı bir şekilde bu müracaatı değerlendirdik. Bunun kamu güvenliği ve huzuru bakımından ciddi riskler oluşturduğu ve Diyarbakır’da uzun bir süreden beri var olan huzur ortamına bu manada tehdit oluşturacağı, somut birtakım delillerle desteklendiği bu çerçevede biz böyle bir mitingin 13’ünde şehirde yapılmasını güvenlik, toplum huzuru anlamında sakıncalı bulduğumuzdan bunu yasakladık" dedi.

“Kendi kafamıza göre aldığımız bir karar değil”

Diyarbakır Surları’nın Bazı Kısımları Kiraya Verildi 1

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Zorluoğlu, şöyle konuştu:

"Karar beğenilir, beğenilmez. Zaten bu kararı idari yargıya götürdü. Süreç devam ediyor. Yargının vereceği karar hepimiz için bağlayıcıdır. Hukuk devleti içerisinde çalışıyoruz, hukuka son derece saygılı bir yönetim anlayışımız var. Kanunların bize verdiği yetkileri kullanarak biz bunu yasakladık. Kendi kafamıza göre aldığımız bir karar değil. Bu şekilde aldığımız bu karara, muhataplarımızın ve tüm vatandaşlarımızın saygı göstermesi, bunu anlayışla karşılaması ve buna uyması gerekir. Bütün vatandaşlarımızdan beklentimizdir."

Zorluoğlu’ndan DEM Partililere; “Bu, doğru bir yaklaşım değildir”

Vali Zorluoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

Diyarbakır Valisi Zorluoğlu'ndan Dem Partililere Uyarı 2

"Bakıyorum ki sosyal medyada, bu yasaklama kararı yokmuş gibi ilgili siyasi partinin ve partilerinin kollarının, insanları bu mitinge davet ettiklerini görüyorum. Bu, doğru bir yaklaşım değildir. Hukuk devletinde, demokratik ülkede olmayacak davranışlardır. Herkes bu manada yaptığı eylemin sorumluluğunu da taşır."

 

Neler yaşandı?

Diyarbakır Valiliği, DEM Parti‘nin 13 Ekim’de yapmayı planladığı “Özgürlük mitingi”ni yasakladı.

Valilik açıklamasında, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasının yıldönümü için PKK’nın eylem çağrısı yapması nedeniyle bu kararın alındığını söyledi.

DEM Parti ise yayımladığı basın internet sitesinde yayımladığı basın açıklamasında herkesi Diyarbakır’daki mitinge davet etti:

DEM Parti’den yapılan açıklamada;

“Tecride karşı güçlü bir ses çıkarmadığımız müddetçe Türkiye’de zalimlerin çarkı dönmeye devam edecektir. Ayrıca zaman bu zulüm çarkını kırma, Kürt sorununu çözme ve Türkiye’yi demokratikleştirme zamanıdır. Bunun yolu da tecridi kırmaktan geçmektedir. Demokratik Kurumlar Platformu tarafından 13 Ekim Pazar günü Amed’deki mitinge bütün halkımızı davet ediyoruz.” İfadeleri kullanıldı.

Diyarbakır Valiliği’nin yaptığı açıklama şöyle:

Diyarbakır Valiliği Dha Arşi̇v

“PKK/KCK terör örgütünün çağrıları dâhilinde 9 Ekim tarihi bahane gösterilerek bu tarihten itibaren ilimizdeki teröre müzahir yapıların yasadışı eylemler yapabileceği, milli birlik ve beraberliğimizi zedeleyici kışkırtıcı eylemlerin gerçekleştirilebileceği, cumhuriyetin temel nitelikleri ve devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü hedef alan müessif olayların yoğunluk kazanabileceği ve miting süresince kamu düzeni ve güvenliğinin ciddi şekilde bozulabileceği mütalaa edilmiştir.

Bu sebeple halkımızın huzurunun sağlanması ve yukarıda belirtilen tehdit ve risklerin ortadan kaldırılması maksadıyla, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17 ve 19. maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/A, B ve C maddeleri gereğince, Diyarbakır il mülki sınırları içerisinde yapılacak açık alan mitinginin alması Valiliğimizce uygun görülmemiştir.”

Açıklamada valilik, açık alanlardaki yürüyüş, oturma eylemi, anma toplantısı, stant açma, çadır kurma, basın açıklaması etkinliklerini yasakladığını söyledi.

Valilik bu doğrultuda tüm etkinlikleri beş gün süreyle kısıtladığını açıkladı.

Kaynak: (Haber Merkezi)