Esnaf ve Sanatkârlara Vefa: Ahilik Haftası 23-29 Eylül’de Kutlanacak

Atik mesajında, Ahi Evran-ı Veli'nin ahiliği, "her zaman ve her mekânda düzeni sağlayan, adaleti gözeten bir insan bilimi" olarak tarif ettiğini hatırlatarak, Ahilik felsefesinin dayanışma, adalet, dürüstlük ve kardeşlik gibi temel insani değerleri barındırdığını belirtti.

Ahilik Felsefesinin Temel İlkeleri
Ahilik teşkilatlarının, sevgi, bilgi, dostluk ve dayanışma gibi evrensel değerleri önemsediğini ifade eden Atik, Ahi Evran-ı Veli'nin öğretilerinin ticareti sadece kâr elde etmenin ötesinde, adil ve helal kazancı gözeten, eşitlik ve kardeşlikten taviz vermeyen bir anlayışa taşıdığını vurguladı.

Atik, Ahilik kültürünün insana ve topluma verdiği değeri şu sözlerle dile getirdi: "Ahilik, yardımlaşmayı, milli birlik ve beraberliği, karşılıklı saygı ve sevgiyi temel alarak, üretirken de satarken de dürüst ve güvenilir olmayı şart koşmuştur. Ahilik, toplumsal adaletin, iyi ahlakın ve doğruluğun birleştiği bir kültürdür."

Ahinin Yol Gösteren Değerleri
Ahiliğin, her dönemde geçerli bir felsefe olduğuna dikkat çeken Atik, Ahinin kimseye kötülük etmeyen, iftira atmayan ve daima ahlaklı davranan kişi olduğunu belirterek, “Ahinin gözü, kimsenin ayıbını görmemek; beli, kimsenin haysiyetine zarar vermemek; dili ise kimseye kötü söz söylememek için bağlıdır" ifadelerini kullandı.

Son olarak Zafer Atik, bu duygu ve düşüncelerle; emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren tüm esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutluyor, birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini diliyorum.

937F231D 5675 4245 B268 84590731Aa66

Muhabir: Murat Tanrıkulu