UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan 5 bin yıllık Diyarbakır Surları, tüm ihtişamıyla varlığını sürdürüyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinin başında gelen surların yüksekliğinden dolayı gezi esnasında düşmeler yaşanıyor. UNESCO listesinde bulunan surların içkale kısmında demir korkulukların montajı yapılırken, bazı burçlar da kiraya verildi.
“Surlara kıymet verildiğini düşünmüyorum”
Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, surları çok kıymetli bulduğunu, şu anki kullanış biçimiyle bu surlara kıymet verildiğini düşünmediğini dile getirdi.
“Surların her tarafına, herkesin her zaman çıkması birçok bakımdan mahsurdur”
Her tarafından herkesin istediği zaman çıktığı sur gibi bu uygulamayı hiçbir yerde görmediğini belirten Vali Zorluoğlu, “Bunu Kültür ve Turizm Bakanımıza da, bakan yardımcımıza da, buradaki arkadaşlarımıza da söyledim. Bununla ilgili bir çalışma yapacağız. Bu surların her tarafına, herkesin her zaman çıkması birçok bakımdan mahsurdur. En başında çıkan insanlar için güvenlik riski oluşturuyor. Ayrıca kontrolsüz olması hasebiyle de surlara pekala ciddi zararlar verilebiliyor. Onun için orada başka bir uygulamaya geçeceğiz. Belli bölgelerine insanların kontrollü çıkıp seyir yapmasını sağlayacak bir yöne gideceğiz” dedi.
Kiralama ile kullanılacak
Burçların kiralamaya konu olduğuna değinen Zorluoğlu, “Buralarda artık kiralama olduğu için insanlar oraları kullanmaya başlayacak. Ben de surlara çıktım, bazı yerlerden çıkarken oldukça riskli olduğunu kendim de görüyorum. İnsanların oralardan düşmesinin önlenmesi anlamında bir dokunuş yapılıyor. Bilim kurulu var, bu tür restorasyonları takip eden kurul. O kurulun onayladığı bir projedir. O korkuluklar da öyledir. Elbette eleştirilebilir bu tür estetik eserler de. Herkesin farklı bir bakışı olabilir. Fonksiyon anlamında doğru bir iş yapılması gerekiyor, yapılıyor. Estetik anlamında eleştirileri saygıyla karşılıyorum” ifadelerini kullandı.