Tarihi yapıları ve kültürel değerleriyle öne çıkan Diyarbakır, Ramazan Bayramı'nda da yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya hazır. Diyarbakır'da UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi surlar, İçkale Müze Kompleksi, Ulu Cami (fotoğrafta), Ongözlü Köprü ve Hasanpaşa Hanı gibi çok sayıda tarihi ve kültürel mekan, bayramda ziyaretçilerini bekliyor.
Tarihi yapıları ve kültürel değerleriyle öne çıkan Diyarbakır, Ramazan Bayramı'nda da yerli ve yabancı turistleri ağırlamaya hazır. Kentteki tatlıcılar, bayram hazırlıklarını tamamladı.
Coğrafi işaret belgeli burma kadayıf üreten tatlıcılar, ciğer kebabı yapan işletmeler başta olmak üzere birçok mekan, yoğun geçmesini bekledikleri tatil için hazırlıklarını yaptı.
"Medeniyetler şehri" olarak nitelendirilen Diyarbakır’da Ramazan Bayramı ve ara tatil dolayısıyla rezervasyonlar hareketlendi.
Bayram tatilinin 9 güne çıkarılması dolayısıyla ziyaretçi yoğunluğu beklenen iki tarihi kent, bayramda Türkiye'nin dört bir yanından gelecek konuklarını ağırlamak için hazırlıklarını yaptı.
DİYARBAKIR'DAKİ OTELLER YÜZDE 70 DOLDU
Diyarbakır Otelciler ve Turizm Derneği Başkanı Deniz Güler, Diyarbakır'da bahar mevsimiyle turizm sezonunun açıldığını belirtti.
Kültürü, gastronomisi, tarihi mekanlarıyla Diyarbakır'ın her zaman tercih edildiğini belirten Güler, Ramazan Bayramı için de kentteki otellerin, restoranların, tarihi mekanların ziyaretçilerini ağırlamaya hazır olduğunu söyledi.
Güler, "Şu anda otellerde Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan rezervasyon yüzde 70 seviyelerinde. Bu oranın bayramın 1. ve 2. gününde daha da yükselmesini bekliyoruz. Bayram tatilinin ara tatille birleşmesiyle ailelerimizi kentimize bekliyoruz." dedi.
BAYRAM İÇİN 3 VARDİYA HALİNDE BURMA KADAYIF ÜRETİLİYOR
Bir kadayıf firmasında işletmeci Mehmet Altunbay da babasının kentte 1968 yılında burma kadayıf üretimine başladığını, ondan devraldıkları mesleği sürdürdüklerini söyledi.
İl dışından gelen yerli ve yabancı misafirlerin tatlı olarak coğrafi işaret belgeli burma kadayıfı tercih ettiğini ifade eden Altunbay, misafirlerin memleketlerine dönerken de aileleri için kadayıf götürdüğünü belirtti.
Kentte 8 şubede tatlı satışı yaptıklarını anlatan Altunbay, "Ramazan ayının başından bu yana 8 ton tatlı satışı yaptık. Bayram için de yoğunluk yaşıyoruz. Üretim yerlerimizde vardiya sayımızı 3'e çıkarttık. Ramazan Bayramı boyunca ortalama 3 ton satış bekliyoruz. Diyarbakır'a gelen misafirlere burma kadayıf tattıracağız. Herkesi Diyarbakır'ı görmeye, burma kadayıf tatmaya bekliyoruz." şeklinde konuştu.
"KENTE GELEN MİSAFİRLERİMİZİ CİĞER YEDİRMEDEN GÖNDERMİYORUZ"
Merkez Sur ilçesinde ciğer kebap salonu işletmecisi Faik Gözalan da geçmişte seyyar arabalar üzerinde hazırlanan ciğer kebabını genellikle dar gelirli kişilerin tükettiğinden bahsetti.
Son yıllarda artan ilgiyle ciğer kebabının her kesim tarafından tercih edilir hale geldiğini anlatan Gözalan, şunları söyledi:
"Diyarbakır'a gelen misafirlerimiz muhakkak ciğer kebap tadıyor. 9 günlük tatil var, yoğunluk bekliyoruz. Onun için tüm hazırlıklarımızı yaptık. Bu süre zarfında tahmini 5-6 ton ciğeri misafirlerimize ikram edeceğiz. İster il dışından ister Avrupa'dan herkesi bekliyoruz. Kente gelen misafirlerimizi ciğer yedirmeden göndermiyoruz."