Diyarbakır’ın önemli tarım ürünlerinden olan ve beyaz altın olarak bilinen pamuğun 2024 yılı toplama fiyatları Bismil pamuk üreticiler birliğinde Hasan Vural, Diyarbakir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Çınar ZiraatOdası Başkanı Mehmet Cevat Delil, ve Bismil Ziraat Odası Başkanı Mehmet Arslan Arslan, Kaymakam temsilcisi olarak İlçe Tarım müdürü Remzi Çekiç ile Çiftçi, Pamuk hasat makine sahipleri Bismil Pamuk üreticileri birliği binasında bir araya geldi.
1 SAAT SÜREN TOPLANTIDA GÖRÜŞLER ALINDI
Toplantıya bu yıl; dört çiftçi temsilcisi, dört Pamuk hasat makine temsilcisi ile hakem olarak Pamuk üreticileri birliğinde 4 kişide katıldı.
Bismil Pamuk üreticileri birliği Başkanı Hasan Vural, bu yıl pamuğun genel durumu hakkında bilgi verdi. Daha sonra çevre il ve bölgelerde Pamuk hasat ve Mısır biçim makinası dönüm fiyatları araştırdığını ifade etti.
Vural, Pamuk hasat makinesi 1 ve 2.ci pamuk hasadı için, maliyetleri araştırdığını ifade ederek 1 ve 2. kırım pamuk hasadı için bir dönüm maliyeti (mazot, yakıt, deterjan, bakım, şöfür) için yaklaşık olarak 700,00 TL masraf gittiğini ifade etti.
Daha sonra Çiftçi temsilcilerin görüşleri alındı.
Çiftçi temsilcileri pamuk fiyatları çok düşük olduğunu ifade ederek, taleplerini 1 ve 2 kırım toplam olarak hasat dönümüne 970 TL olmasını istiyoruz. Denildi.
Daha sonra Pamuk Hasat makinelerin görüşleri alındı. Pamuk hasat makine sahipleri, Her Biçerimiz Yaklaşık 8-10 milyon TL bağladıklarını ve yılda bir ay çalıştıklarını ifade etti. Bu durumda maliyetlerin çoğaldığını ifade edilerek, iş kazası, Arızaların ile bakım masrafları ile 1 ve 2 kırım olarak ortalama Dönüme 1.250 TL istediklerini belirtti.
İL KOORDİNASYON KURULU ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA FİYAT BELİRTECEK.
Bismil pamuk üreticileri birliği başkanı Hasan Vural, hem çiftçi ve Hem Pamuk hasat makine sahiplerin görüşleri bir yazıya yazılarak, tutanak altına alındı.
Diyarbakir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Çınar Ziraat Odası Başkanı Mehmet Cevat Delil, Bismil Habere yaptığı açıklamada, Şimdi biz bu toplantıda, Hem Bismil ve Hem Çınar çiftçileri ile Pamuk Hasat makine sahiplerin görüşlerini aldık. Geçen sene Pamuk hasat makine sahiplerine biraz haksızlık oldu. Sadece Çınar’da fiyat düşüklüğü yüzünde 10 Pamuk Biçeri satıldı. Bu sefer çevre bölgelerin verdiği fiyatları biliyoruz. Çiftçinin de Kütlü pamuğun fiyatı düşük olduğu için zor durumda olduğunun farkındayız.
Önümüzdeki hafta il ve İlçe Ziraat Odaları ile toplantında bir araya gelip, Hem pamuk ve hem Mısır biçim ücretlerini belirlenecek ve kamuoyuyla paylaşılacaktır. Dedi.